Блог

3 видни български архитекти

Архитектурата е онзи вид изкуство, което оказва най-силно влияние върху нашето ежедневие. Емблематична е архитектурата през ХV-ХVIII век. Своето обаяние и стил носи и българската архитектура.

 

 

Photos:

lostbulgaria.com

inlife.bg  

1. архитект Киро Маричков – Малко хора знаята, че  дядото на Кирил Маричков е един от първите български архитекти с европейска диплома от висше учебно заведение. Той е творец на някои от най-забележителните сгради в София, сред които е всеизвестният Грандхотел “Империал“. След 1950та година сградата се преустройва в хотел “Средец “ и бар “Ориент“, “Интерпред “, ЦК на ДКМС, а вече през 1990 г. в нея отваря врати и централния офис на Първа частна банка.

арх. Никола Лазаров
2. архитект Никола Лазаров – Той един от най-видните български архитекти от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Той е проектирал къщата на д-р Моллов на пл. “Народно събрание” 11, къщата на Коста Балабанов на ул. “Граф Игнатиев ” 2, къщата на Киро Стефанов на ул. “Париж” 1 и  къщата на д-р Калинков на ул. “11 август” 14.

арх. Георги Фингов
3. архитект Георги Фингов – Той завършва архитектура във Виена и е проектирал много емблематични сгради в столицата ни и Пловдив. Любопитен факт е, че това е един от първите архитекти в нашата страна, който започва да използва елементи на сецесион за декоративните елементи в своите сгради.

мавзолея на Екзарх Антим I

3 видни български архитекти