Блог

Apple открива новия си кампус през април

Apple Inc. заяви в сряда, че ще открие новия си кампус през април и ще има нужда от шест месеца, за да настани всичките си служители в обвитата от стъкло сграда, наподобяваща космически кораб.

 

 

Офис сградата от 175 акра (над 708 хил. кв. м), която се нарича Apple Park, бе един от последните проекти на съоснователя на Apple Стив Джобс. Концернът не разкрива цената на новия кампус, но според различни спекулации тя е в размер между 3 млрд. и 5 млрд. долара, предава Bloomberg. 

 

В центъра на проекта е сграда с размер 2,8 милиона квадратни фута (260 хил. кв.м) с формата на пръстен и обвита изцяло от извито стъкло. Тя ще събере около 12 000 служители, разпределени в рамките на множество сгради в близкия Infinite Loop кампус на Apple.

Новината за официалното откриване на кампуса се появява броени дни преди рождения ден на Стив Джобс, който на 24-ти февруари щеше да навърши 62 години. Именно в негова памет аудиторията в новия кампус ще се нарича Стив Джобс. Това ще бъде стъклена, с карбонов покрив, отново кръгла сграда с диаметър 50 метра и точно 1000 седящи места. Аудиторията Стив Джобс е разположена на най-високата точка в целия Apple Park.

В Apple Park ще има и център за посетители с Apple Store и отворено за всички кафене. Служителите пък ще имат достъп до фитнес център за 75 млн. долара, над 3 км. паркови пътеки, подходящи за разходки или тичане, както и овощна градина, ливада и езерце.

Кампусът се намира на земя, която някога бе ползвана за офис на Hewlett-Packard. Apple е придобила земята през 2010 г., когато Джобс е разбрал, че компанията му е надраснала тогавашните си офисни възможности и се нуждае от нов кампус, който да побере служителите.

„Тази земя е специална за мен", каза Джобс по време на представянето на плана си пред Общинския съвет на Купертино през 2011 г. Той нарече идеята си за настаняване на 12 000 души, работещи в една сграда, "странна" и помогна да наложи в общественото въображение приличащата на летяща чиния сграда, описвайки я като „космически кораб".

Дизайнът на кампуса е дело на базираната в Лондон архитектурна фирма Foster + Partners. По-голямата част от паркинга ще бъде подземна, а сградата ще бъде снабдявана с електричество от разположени на покрива соларни системи.   

 

 

източник: investor.bg

 

 

Apple открива новия си кампус през април