Блог

Дървена или пластмасова дъска за рязане ?!

В тази статия ще разгледаме една интересна тема – въпрос, който почти всеки от нас си е задавал и в повечето пъти изборът е правен на база на цвят, лични предпочитания или дори без никакви доводи.

Следващият път, когато ви се наложи да избирате между дървена и пластмасова дъска за рязане, вече ще сте подготвени да вземете решение, въз основа на нещо значимо, а след като прочетете статията до край е много вероятно да поискате да изхвърлете старата си дъска в кофата за боклук.

 

 

Когато избираме „комплект“ за рязане на храна, в 99% от случаите обръщаме много по-голямо внимание на ножовете, отколкото на самата дъска, върху която ще режем. Въпреки това има няколко неща, които трябва да се вземат предвид, когато избираме дъската за рязане. 

Изследвания, направени в университета в Уисконсин, доказват, че опасната бактерия салмонела много трудно се размножава в дървените дъски за разлика от пластмасовите, където оцелява и се размножава.

Става дума за това, че дървeните дъски са порести, така бактериите „потъват“ под повърхността, където не могат да се размножат и накрая умират. Попаднали върху пластмасовите дъски, бактериите се събират на грапавата повърхността и се размножават с голяма скорост, пише „Daily mail“!

Независимо от вида на вашата дъска, от изключителна важност е след всяка употреба да я измиете старателно и да я оставите да изсъхне добре. Подменяйте дъската щом забележите пукнатини и дълбоки драскотини или когато тя започне да променя цвета си.

Имайте предвид, че една дъска не е достатъчна. Най-добре би било да имате най-малко две, когато приготвяте храната. Една, върху която ще обработвате суровото месо и друга, която ще използвате за зеленчуците. Така ще предотвратите разпространението на бактерии от една храна върху друга.

Ако нямате две дъски за рязане, ви съветваме първо да нарежете зеленчуците, а след това суровото месо.

 

 

източник: https://moderendom.net

Дървена или пластмасова дъска за рязане ?!