Блог

Интервю с Десислава Здравкова -управител на „АЛДЕС ИМОТИ“ ЕООД

Представете се накратко.

Здравейте,

Името ми е Десислава Здравкова и от 2010г. съм Управител на фирма „АЛДЕС ИМОТИ“ ЕООД с предмет на дейност „Посредничество при сделки с имоти“.

 

Как избрахте да се занимавате с недвижими имоти (архитектура, дизайн,

интериор, екстериор)…

В сферата на недвижимите имоти попаднах в много ранна възраст, едва на 19 г., втори курс студентка в УНСС. Интересът ми беше породен от курса за брокери недвижими имоти, който завърших, организиран от Института за следдипломна квалификация към УНСС. Веднага след това получих предложение за работа.

 

Какво Ви струваше това? Кое Ви беше интересно и кое отегчително в тази необятна материя?

Работата ми костваше много усилия, т.к. трябваше да съчетавам огледите и сделките с лекции и изпити. Но в процеса на работа осъзнах, че да си брокер имоти, означава не само човек, който води хората на огледи, но и консултант, който трябва да има богата обща култура, умения за контакт и подход към различните типове хора, информация за  видове строителство, архитектура, движение на пазара на имоти, зависимостта му от много външни и вътрешни фактори, юридически познания…

Това ме стимулира по- късно и да завърша следдипломна квалификация в УАСГ със специалност „Управление на земи и имоти“.

Все още нищо в работата ми не ме е отегчило.

 

Имате ли си идол или човек, от който да черпите идеи? От кого се вдъхновявате?

Вдъхновявам се от хъса и желанието за работа на колегите, с които работя във фирмата, от реакциите и емоциите на нашите клиенти при успешното финализиране на сключените сделки, множеството препоръки и върнали се клиенти през годините, конкуренцията между фирмите в бранша.

 

Кое е най-интересно в професията Ви?

Интересното е, че човек въпреки годините на работа и множеството сключени сделки, винаги има какво ново да научи.

 

А има ли нещо, което да ви затруднява, спъва, тормози, притеснява?

Нещото, с което не мога да се примиря е липсата на законо установен регламент за дейността на посредническите фирми, липсата на правила, етика, нелоялната конкуренция, сивия сектор, в който по- голямата част от фирмите работят.

 

Вашият любим обект в България?

Българското Черноморие.

 

А в чужбина?

Париж – Лувъра.

 

Мечтата, която искате да осъществите (сделка, проект, строеж, съоръжение, друго)…

Да подсигуря сигурност в дългосрочен план на моите служители.

 

Разкажете ми нещо повече за себе си, какъв/каква сте извън офиса?

Аз съм весел човек. Със заразително чувство за хумор. Обичам пътуванията, сбирките с приятели, вкусната храна.

 

Къде обичате да почивате със семейството, приятелите, компания?

Зависи от компанията. Чувствам се еднакво добре и в удобен хотел, и на къмпинг сред природата.

 

Имате ли си любимо място? С какво Ви спечели то?

Да – Дюни България. Отлично съчетание между природни дадености и перфектен мениджмънт.

 

А такова, на което искате да отидете, но все още не сте намерили начин да го посетите? С какво Ви привлича то?

Операта в Сидни. Привлича ме интересната архитектура и борбата на нейния създател да реализира нестандартния си проект.

 

Какво Ви дразни по софийските улици? И какво Ви харесва?

По софийските улици ме дразни мръсотията и бездомните кучета. Харесва ми това, че все повече централни улици и булеварди придобиват европейски облик, както и множеството красиви сгради- архитектурни паметници в центъра на града.

 

Какви са предизвикателствата и бариерите пред младите брокери, архитекти и дизайнери днес?

Предизвикателствата са, че един млад човек, работейки като брокер, трябва да успее да изгради в себе си трудови навици, умения за водене на преговори, широка обща култура и познания в областта на икономиката, архитектурата, правото; умения за справяне с критични ситуации и бърза и адекватна реакция.

Бариерите са нежеланието на някои от клиентите да признаят необходимостта от специалист, който предоставя определени вид услуга. Много от хората смятат, че могат да свършат определени дейности сами.  Демотивиращо е и понякога негативното отношение към този тип специалисти като цяло, породено от лош опит с подобни мними колеги в миналото.

 

Формулата на добрия архитектурен план (на перфектния дом) 50% функционалност на 50% красота ли е? Или Вие имате своя формула? Ще ни я разкриете ли?

30% локация, 30% функционално разпределение, 30% сполучлив вътрешен дизайн, 10% фантазия . . .


Трябва ли интериорът да носи стила на дизайнера, който го е сътворил, или по-скоро трябва да предава духа на обитателите си? А, може би е необходимо да съчетава по малко и от двете?

По малко и от двете: добрият дизайнер ще разбере желанието на клиентите и ще го реализира посредством личното си виждане и професионализъм.

Същото важи и за добрия брокер.

 

Случвало ли ви се е да се откажете от даден проект (сделка), защото изпълнението му/й, реализирането, би коствало множество компромиси от Ваша страна, и да избягате по този начин от себе си?

Абсолютно. В нашата фирма не правим сделки на всяка цена. Сделка има, когато клиентът е 100% убеден, че я желае, а ние сме 100% сигурни, че няма никакъв риск.

 

Разкажете ни за някои от последните си проекти/идеи? Над какво работите в момента и какво ви предстои в работен план в близко бъдеще?

В момента съм съсредоточена в подобряване и оптимизиране работния процес на фирмата, както и разработване на информационна система, която да улесни работата на служителите.

Интервю с Десислава Здравкова -управител на „АЛДЕС ИМОТИ“ ЕООД