Блог

Къщи с дизайн индиански колиби като дом за възрастни


Малък комплекс от къщи с формата на индиански колиби се откроява в гориста местност на Япония. Това е жилище за възрастни хора, проектирано от Studio Issei Suma Токио. Идеята му е да приобщи малка общност.
Петте островърхи помещения имат обща кухня и басейн със спираловидна форма, който улеснява влизането и излизането на хора с двигателни затруднения. Разположен в планинския район на провинция Шизуока, комплексът предлага медицински грижи и услуги за доставка на храна. Всяка една от постройките е с квадратна основа, но стените се покриват една друга и са с дъговидна форма.
Стените наподобяват на арки и се свързват в една точка наподобявайки точно формата на индианска колиба.
Недалеч от дома за възрастни, се реставрира почти вековна пленя в руини, която е и действаща оранжерия.
Комплексът от външната си част е покрит с тънки дървени плоскости, докато вътрешната структура разкрива бетонни стени и дървени греди.
Всяко Типи има различна функция - най-големият, централно разположен, има малка трапезария и просторна кухня от неръждаема стомана, където ястията се подготвят за доставка. На две пресечки в западното крило, е мястото за настаняване на клиенти благодарение на обща спалня, баня и зона за съхранение. В източната част е мястото където посетителите, могат да прекарат нощта. Третата зона е с басейна във форма на спирала.


източник: isseisuma.com

Къщи с дизайн индиански колиби като дом за възрастни