Блог

Космическа чаша позволява на астронавтите да пият кафе

Екип от изследователи в Портландския държавен университет е разработил чаша за кафе, която дава възможност на астронавтите в космоса да пият течности както на Земята.
Космическата чаша е проектирана от Mark Weislogel, Andrew Wollman, John Graf and Donald Pettit и е обявена за най-добър продукт на тазгодишните Дизайн награди. Съдат е прототип, който първоначално е бил разработен от астронавта Pettit, докато е бил на борда на Международната космическа станция през 2008 година. Поради това, че капчиците вода и разливането предизвикват сериозни проблеми в пространството, напитките обикновено се съдържат в запечатан плик и се отпиват със сламка.
По време на процеса по създаването на дизайна, те открили, че чрез комбиниране на правилния материал, форма и дизайн, течностите могат да бъдат насочвани да следват определен път в отворен контейнер. Този проект се смята за голям напредък за бъдещето на космическите пътувания. Те планират разработване на допълни проекти на същия принцип, като създаването на работеща тоалетна и подобряване на хладилната и климатична техника.Източник: dezeen

Космическа чаша позволява на астронавтите да пият кафе