Блог

Коя е Заха Хадид?

 

 

снимка: http://images.adsttc.com 

Заха Хадид  (31 октомври 1950г.) е една от най-влиятелните  и паметни личности в съвременната архитектура и най-известната жена архитект. Освен, че е от смесен иракско-британски произход, по-интересното за нея е, че е първата жена, спечелила престижната награда за архитектура Прицкер през 2004 година, както и две поредни години британската „Стърлинг” (през 2010 и 2011 година) за постижения в същата област. Тя е описана от британски ежедневник като Кралицата на извивките която дава съвсем нова експресивна идентичност.

Родена в заможно семейство баща и бил виден индустриалец. Той е един от основателите на лявата либерална  Ал Ahali група през 1932 г., което представлява значителна политическа организация през 1930 и 1940. Също така той е един от основателите на Националната демократическа партия в Ирак. Майка и  била артист от Мосул. През 1960г. Хадид посещавала пансиони в Лонон и Швейцария.

Учи математика в американския университет в Бейрут. Семейството й напуска Ирак, когато на власт идва Саддам Хюсейн. През 1972 година Заха се премества в Лондон, където е приета да учи архитектура. Нейният бивш професор, Колхаас, я описва при дипломирането и като "планета която се движи в своя собствена орбита." Зенгхелис я описва като най-яркия ученик на когото  някога е  преподавал. През 1980 година отваря свой собствен офис, който се отличава със своето новаторство в областта на архитектурата, градоустройството и интериорния дизайн. Името на Заха стои в основите на много известни и впечатляващи проекти по цял свят в едни от съвременните мегаполиси – Пекин, Лондон, Мадрид, Копенхаген и в още над 40 страни по целия свят.

Нейни колеги отбелязват че силата на Хадид е, че тя е  успяла да размие границата между архитектура и изкуство. За разлика от много други архитекти, които се фокусират върху архитектурата чист като наука. 

Умира от инфаркт през 2016г.

 

Нека разгледаме част от произведенията ѝ :) 

 

снимки: telegraph.co.uk 

Port House

al wakrah stadium

city of dreams macau

 

 

 

Коя е Заха Хадид?