Блог

LIFESTYLE: ФЕРМАТА, КОЯТО НЕ Е ФЕРМА

Кое е по-доброто – животът в големите градове или животът във ферма?

Да разгледаме животът в големия град и фермата само с положителните качества. Ако искате да живеете като „крал“ или поне като наемодател (модерните крале в градовете), ще трябва да се изместите на село във фермата.

Плюсовете на големия град


1. Всичко е на една крачка разстояние (може би?)

Разбира се, крачката разстояние може би означава определени прекарани минути в задръстване с автомобил или градски транспорт, но определено достъпът до социалните места е голям.

2. Никога няма да бъдете черната овца

Поради количеството и качеството хора, никога няма да ви се наложи да се чувствате зле. Винаги може да си намерите съмишленици, да сформирате група по бране на гъби, разходки в парка или просто да изпиете едно италианско кафе с някой. В градовете е пълно с хора, с различни интереси и статут, което води до повишаване и на вашият социален вкус.

zhivotat-v-grada-i-dizajnerite-1

3. Целият свят на прага на вашата врата

С интернет всичко пристига на вратата, без дори да се занимавате с транспорти и пренасяния – чиста магия! Музеи, галерии, библиотеки и почти всички са безплатни или на цената на порция „бърза храна“. Храна? Всички вкусове, различни кухни и удобството само да консумирате, без дори да разбирате от кулинария.

 

 

zhivotat-v-grada-i-dizajnerite-2

4. Учи те на толерантност

Светът е доста активно и бързоразвиващо се място. Учим бързо, променяме се два пъти по-бързо. Мина времето, в което догмите „това трябва да е така“ бяха закон. Това е и една от причините нюйоркчани да носят славата на най-слабите дебелокожи хора на земята: нищо не може да им повлияе, тъй като са виждали всичко и никога няма време за разсъждение. Някой е бил груб в метрото? Просто се отместете и си живейте живота.

За много от Вас, това може да не са плюсове, но голяма част от градското население ги счита за такива, нали?

Плюсовете на фермата и животът на село


1. Евтино е

Доста ще трябва да се потрудите, за да похарчите 20-50 лв на ден за храна и удоволствия. Никой не го е грижа дали носите последния модел дизайнерски дрехи на известна марка. А споменах ли къщите? Може да живеете в истинска огромна къща с няколко спални, две трапезарии, кухня, лятна кухня, бани, гараж и дори може би басейн. И всичко може да бъде Ваше за суми в пъти по-малки от колкото в града.

2. Има достатъчно място

За Вас, за кучето Ви, за децата Ви, между Вас, между съседите и целия свят. Преди време бях срещнал една реклама, която гласеше: „Да отгледаш дете в Ню Йорк е като да отгледаш дъб в напръстник“. В градовете всеки живее върху другия, стикован като сардини в буркан. Единствените свободно движещи животни, които ще видите са кучета, котки и най-много лисица или катерица.

zhivotat-na-selo-i-dizajnerite-1

3. Баланс

Да го кажем по друг начин, средствата са разпределени по много различен начин, а още по-интересното е, че почти никой не му пука. Тъй като разходите за живеене са в пъти по-ниски, може да имате нормален живот и с по-малко. Най-големият проблем на село, който ще Ви вълнува е времето.

4. Не зависите от градски транспорт

Не Ви се налага да се бутате в претъпканото метро, задръстванията от коли или тълпите хора в Mола. Няма как да закъснеете за някъде, тъй като няма кой да Ви попречи. Няма го и досадният глас на робот, който Ви казва времето, кога тръгва транспорта или къде са задръстванията.

5. Не гледате мнително, когато някой е добър с Вас

Когато някой Ви каже „здравей, как си“ то, това е истинското значение на въпроса. Когато отидете до магазина, има голям шанс да срещнете познат и да си поговорите. Личният Ви лекар наистина иска да Ви помогне и дори Ви се обажда обратно, за да разбере имате ли подобрение!

Хората не Ви съдят по работата, скъпата кола или социалния статус. Доброволческата работа не се включва в CV-то Ви, а просто я вършите, защото Ви харесва.

Заключение: По всичко личи, че и двата модела на живот имат своите плюсове и своите поддръжници. Тъй като от скоро съм на вълна, ферми и разни извънградски къщи, реших да добавя още един плюс към животът във ферма, с което не пробвам да Ви убеждавам, а споделям своите наблюдения и проучвания.

 

https://tallbox.org/

http://starvingphotographer.smugmug.com/

 

LIFESTYLE: ФЕРМАТА, КОЯТО НЕ Е ФЕРМА