Блог

Малка фитнес зала в домашни условия

В днешното забързано ежедневие всеки има нужда от малко свободно време и лично пространство, в което да разпусне и пребори стреса. Един от най-добрите начини за "изпускане на парата" е човек да има място, където да може да тренира. Ако фитнес центровете не Ви допадат и предпочитате уединението и комфортът на дома, може да си направите собствен фитнес и то без много инвестиции.

 

Противно на очакванията, това не е толкова трудно стига да имате малко свободно пространство, доза фантазия и силна мотивация. Може да модифицирате всяка една стая във вашето жилище, а ако планирате нещо по-мащабно, може се насочите и към гаража.

 

Първото нещо, което трябва да съобразите е с какво място разполагате и какъв вид тренировки ще практикувате. Основните неща, които ви трябват, за да стартирате, са комплект тежести за силови тренировки и уред за кардио.

 

Ако жилището ви е малко, а мястото ограничено се насочете към свободни тежести като дъмбели, гирички, пудовки, които изискват съвсем малко място. За кардио тренировките може да използвате мини степер и въже за скачане, които също са супер компактни. Допълнително е добре да се снабдите с постелка за фитнес или йога, фитнес топка и ластици за упражнения. Те също не изискват голямо пространство, а ви дават възможност за много упражнения. За да използвате ластиците за тренировка максимално ефективно може да закрепите на стената закачалка или халки, на които да ги завързвате.

 

При по-голямо жилище и цяла свободна стая може да развихрите въображението си и да си направите малка зала или кът с лежанка, гладиатор или друг комбиниран фитнес уред за силови тренировки. За кардио може да се снабдите с велоергометър, крос тренажор или бягаща пътека. На следващо ниво може да се оборудвате с боксова круша, българска торба и различни уреди за функционален фитнес. Ако използвате отделна стая наредете уредите така, че да можете да ги ползвате най-функционално, а на стената поставете огледала. Добър вариант е за настилка да се използва издръжлива PVC подова настилка, която се поддържа изключително лесно.

 

Ако смятате да се занимавате сериозно с фитнес и искате тренировките ви да са максимално близко до тези в залата, може да модифицирате гаража си. Там спокойно ще се побере лежанка, щанга с тежести и още няколко фитнес уреда. За кардио уреди може да използвате бягаща пътека или всеки един подобен уред, стига мястото да го позволява. Предимството на гаража е, че там може спокойно да използвате щанга с тежести, без страх, че ще вдигате шум или ще счупите нещо. За да оптимизирате пространството може да окачите шкафовете по стените, като направите поставки и за различните тежести, топки и спортни аксесоари.

 

Съвет:  Без значение кой вариант ще избере подходете към това отговорно и с мисъл за собствената си безопасност и тази на хората около. Затова обезопасете добре всички тежести и уреди в домашни условия, защото те понякога могат да бъдат причина за случайни контузии. Така не само ще намалите риска от травми по време на тренировка, но и ще предпазите околните от инциденти.

Статията е подготвена от: http://sport.framar.bg/

снимки: inmyownstyle.com, garageliving.com, mostbeautifulthings.net

Малка фитнес зала в домашни условия