Блог

Най-предпочитаният квартал за покупка на жилище в Пловдив

През последните години Пловдив се очертава като атрактивна дестинация. Той се превърна в притегателен център за инвеститори, след като беше обявен за Европейска столица на културата за 2019 г. През последните две години София изпитва остър дефицит на офис площи, което накара част от предприемачите, решили да развиват бизнес в България, да се насочат към втория по големина град. Тези два фактора неминуемо оказват влияние върху сегмента на недвижими имоти. Част от строителните предприемачи се насочиха към Пловдив като акцентът първо беше върху строителството на офис сгради, а след това и на жилищни.

 

Предпочитаните места за покупка на апартамент не е само централната градска част и квартали с бърз достъп до центъра, но и такива, които предлагат повече зеленина. Това е една от причините търсенето на клиентите да се акцентира върху квартал „Западен”, коментират анализатори, които определят района като „един своеобразен мол на открито”.

 

Цените на жилищата варират в тесния диапазон между 620 и 640 EUR/кв.м., сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Цената на най-масово търгуваните – двустайни жилища, е 627 EUR/кв.м. към момента. Интересно е да се отбележи, че именно този тип имоти отчитат лек спад в цените за изминалите 12 месеца. През есента на 2016-а офертните стойности са били около 640 EUR/кв.м., което е с 3% по-малко спрямо днешна дата. Жилищата с три стаи се предлагат най-скъпо – 633 EUR/кв.м. Поскъпването им спрямо есента на миналата година е 2%. Гарсониерите винаги са били предпочита от купувачите и дефицитът при тях винаги е бил голям. Това е и една от причините този тип имоти да се търгуват по-скъпо. През септември миналата година цената на квадратен метър е била 573 EUR/кв.м., а днес е с 8% по-висока – 620 EUR/кв.м.

Публикувано във факти.бг

 

Най-предпочитаният квартал за покупка на жилище в Пловдив