Блог

Нова технология на Sunglacier за събиране на вода

Холандската компания SunGlacier създават мрежата Desert Twins Harvester, която може да събира вода в най-горещите и сухи на околната среда.

Пустинните близнаци, които компанията нарича изкуствена вода добре, разчитат на процес на кондензация, за да създават и събират вода. Прибиращото устройство се състои от две отделни устройства - енергийно устройство, което черпи и съхранява енергия от слънчеви панели, и производителят на вода, който използва тази енергия за охлаждане на метална плоча.

 

Sunglacier Desert Twins in Mali

След като тази температура е достатъчно ниска, влажността във въздуха кондензира отново метала, причинявайки капките да се търкалят. SunGlacier казва, че течността, която е събрана, е подобна на дъждовната вода и може да се използва за земеделие или да се почисти за пиене.

"Въздухът и слънцето са безплатни, така че защо да не използваме тези елементи за събиране на вода в засегнатите от сушата места", каза основателят и художникът Ап Верхеген, който постави  началото на SunGlacier през 2010 г., за да създаде начини за подпомагане на райони, страдащи от недостиг на вода.

Sunglacier Desert Twins in Mali

"Горещите пустини изглеждат сухи, но те все още съдържат много вода във въздуха, до пет пъти повече, отколкото в Холандия, най-вече поради високите температури, когато не вали. Абсолютната влажност може да бъде много висока. "

Въпреки че беше успешно тествана в Холандия, екстремната среда на пустинята Сахара най-напред създаде някои трудности, което доведе до прегряване и блокиране на единиците, а водата се изпари няколко минути след отварянето на комбайна.

След като експериментира в този вид предизвикателен климат, SunGlacier се надява да изгради повече машини и да развие процеси за съхранение и почистване на водата и обогатяване. Също така се изграждат и други прототипи, които изискват по-малко енергия и които в крайна сметка биха могли да бъдат произведени в голям мащаб.

 

Sunglacier Desert Twins in Mali

source: dezeen.com

Нова технология на Sunglacier за събиране на вода