Блог

ОСТРОВ САНТОРИНИ В ПРЕГРЪДКАТА НА ВУЛКАНА

 

Не са много приказните дестинации, които са сравнително близо до България, затова горещо ви препоръчваме да намерите време да посетите поне някои от тях – една от задължителните е Санторини.

 

 

Санторини, също Тера или Тира, е малка група острови на Гърция в Егейско море. Архипелагът е с вулканичен произход, известен преди всичко с катастрофалното вулканично изригване, станало там през 1400 г. пр.н.е. Преди това изригване бреговата линия на Санторини е била почти правилна окръжност, получена в резултат на вулканичните изригвания, довели до образуването на острова. При изригването вулканът експлодира с такава мощ, че централната част на Санторини литва във въздуха. На нейно място се образува огромен кратер (по-точно калдера), който се запълнил с морска вода.

 

Столицата на острова е Фира, която се намира в запад

ната му част. В противоположната част е Камари, но всъщност всички селца на Санторини са красиви по своему и трябва да се обиколят. До Фира се намира “кварталът на богатите “ Имеровигли, а след това е Иа, известна с приказните си залези.

Климатът на остров Санторини е субтропичен-средиземноморски. Характеризира се с високи температури и оскъдни валежи. 8 месеца в годината (от април до ноември) дневните температури са около и над 20°C. Най-горещо е през юли и август, когато дневните температури са около 29-30°C на сянка.

 

 

 

Въпреки, че е вулканичен остров, за любителите на плаж и море, Санторини предлага своите уникални плажове: Черният плаж, Червеният плаж и Белият плаж.

Със своите характерни бели къщи и църкви, сини куполи и красиви гледки към безбрежното синьо море днес остров Санторини е визитната картичка на Гърция, символ на красота, блясък и романтика.

 

 

 

 

източници снимки: 

https://www.walldevil.com

https://www.azamaraclubcruises.com

http://wallpapercave.com

https://passionforhospitality.files.wordpress.com

http://3.bp.blogspot.com

 

ОСТРОВ САНТОРИНИ В ПРЕГРЪДКАТА НА ВУЛКАНА