Блог

Светещи "живи ръкавици" помагат в разследвания

 

 

 

 

Един ден, светещите ръкавици, направени от "жив материал", биха могли да заменят ултравиолетовото осветление стил "От местопрестъплението", което в момента се използва за откриване на определени вещества в разследвания на местопрестъплението и други научни изследвания, според ново проучване.

Екип от биоинженери създаали "жив материал", която ще светне, когато е в контакт с определени химикали. В новото изследване, учените, описали живита материя  като хидрогел, изпълнен с Е. коли бактерии клетки - и потенциални приложения. Клетките са генетично препрограмирани да светят, когато влизат в контакт с различни химикали използвайки за целта флуоресценция.

Досега учените са инжектирали хидрогела в ръкавици и превръзки, но те твърдят, че  живото вещество може да се прилага и по отношение на разследванията на местопрестъплението, медицинска диагностика, мониторинг на замърсяването и други.

"С този проект, хората могат да поставят различни видове бактерии в тези устройства, за да индикират за токсини в околната среда, или заболяване на кожата", заяви съавторът на проучването Тимъти Лу, доцент по биологично инженерство в Масачузетския технологичен институт, в изявление. "Ние демонстрираме потенциала на живия материал и устройства."

 

Въпреки че,  целта е видимите сензори да могат да бъдат носени, изследователите са видели най-голям успех в тестването на програмираните клетките в епруветки, където средата може да бъде внимателно контролирана. Поддържането на живите клетки, когато са разположени във функциониращо устройство, е било основно предизвикателство в изследванията на екипа.

 

За да се намери домакин за програмирани неговите клетки, Lu партнира с Xuanhe Zhao, доцент в MIT. Джао и колегите му са изследвали различни формули на хидрогела. Създават нова формула в която хидрогелът е около 95% вода, не се напуква, когато е опънат или разтяган.

 

За бъдещите живи материали, отборът също е разработил теоретичен модел за насочване на изследователите в техните проекти.

 

"Моделът ни помага да изработваме, живеещи устройства по-ефективно", каза Жао. "Той ви казва неща, като дебелината на слоя на хидрогела, който трябва да използвате, разстоянието между каналите, как да направите каналите, и колко бактерии да използват."

 

 

източник : http://www.livescience.com

 

Светещи "живи ръкавици" помагат в разследвания