Блог

Зареждаш за секунди, работи завинаги

С помощта на един от най-здравите материали на Земята изследовател в университета „Суинбърн“ в Австралия е създал батерия, която се зарежда невъобразимо бързо и може да бъде използвана безкрай, без да губи ефективността си. Изследователят Хан Лин е разработил батерията на база графен – форма на въглерода, която се слави като супер материал. Новият суперкондензатор преодолява много от недостатъците на традиционните литиево-йонни батерии. Той ги надминава по време за зареждане, продължителност на живота, а също и въздействие върху околната среда.

Изследователят използвал 3D принтер за създаването на графеновите листове, благодарение на което е създал икономически ефективно решение за съхранение на енергия, което някой ден може да замени батериите в нашите мобилни телефони и електрически автомобили.

Супер бързото зареждане на „гениалната“ батерия – само известен брой секунди, е най-силният аргумент за разработването и комерсиализирането на новия вид батерия. По този начин се елиминира неудобството на дългото чакане за зареждане. Батерията от графен обаче има и други свойства, като например това, че струва по-малко, отколкото традиционните литиево-йонни батерии. Освен това има уникалната способност да издържа повече презареждания, без да губи капацитета си за съхранение.

Зареждаш за секунди, работи завинаги