Блог

Зимната градина

Да се любуваш на градината си може не само през лятото и есента, но дори и през зимата. За целта тя трябва да се планира така, че и в снега да радва окото. Зимата също поставя своите акценти в градината.
Подготовката на растенията за студовете завършва през ноември, а най-късно през декември снега покрива дворовете, така че грижата за тях се свежда до минимум. Под снежните шапки храсти, дървета и постройки изглеждат монотонни, но в еднообразието на зимните месеци същи има очарование.
Какво интересно може да се види в градината през зимата?
Формата на насажденията, необикновената окраска на кората на дърветата, изящните извивки на клоните,
ярките плодове, зимните зелени растения, градинската скулптура, осветлението, алеите - изобщо източниците на очарование са много.
Много растения са красиви не само през пролетта, лятото и началото на есента, но и в късна есен и дори през зимата. Загубват цветовете си, но не и формата, променени, но без да са лишени от привлекателност са:

челядникътEchinops), монардата (Monarda), ехинацеята, ветрогонът (Eryngium alpinum), агастахе, степникът (Veronicastrum), молината и мискантусът.
Ярките цветове на тези растения избледняват през зимата и те придобиват сламен оттенък. В същото време индивидуалността им се запазва, защото всяко от тях има характерна форма на съцветието. При някои те са издължени, плътни, като при агастахе, други приличат на метлички, като при мискантус, при трети са бодливи топчици, като при ветрогона. С настъпването на първите студове те се покриват със скреж и стават приказно красиви. Падналият впоследствие сняг отново променя картината.Добре е, още на етап проектиране на градината да се помисли тя условно да се раздели на

"зимни" и "летни" зони

"Зимната" обикновено се прави в близост до къщата. Пътечките в тази зона се покриват с плочки или се заливат с бетон, за да е удобно да се почистват от снега. Растенията се подбират, не толкова според времето на цъфтежа им, красотата на листата, но и според това как ще изглеждат в късна есен, през зимата и в ранна пролет. Видове притежаващи красива кора са сибирския дрян (Cornus alba Westonbird) с ярко червените си клонки през зимата,  (Сибирски дрян), амурски бархат, череша, бреза.
С красива корона са ясенът, плачещата върба, ябълковите и вишневи дръвчета, тополите, дъбът.
Ярка окраска на плодовете през зимата имат шипките, калината, берберисът, зърнастецът, розите, глогът, смрадликата, планинският ясен."Лятната зона" е най-отдалечената от къщата, защото зимата тя се посещава много рядко. Тук могат да се направят тревни пътечки, пътечки от камъчета или дървесни кори.
Растенията в "лятната зона" се подбират без оглед на външния им вид през зимата.Източник: идеи за дома

Зимната градина