Новини

До 15% ръст в цените на имотите в мегаполис

Публикувано във факти.бг:

С до 15% ще се увеличат цените на имотите в един от световните мегаполиси – Хонконг в близките две години и половина, сочат прогнозите на консултантската компания JLL. Основната причина е високото търсене, особено на вторичния пазар. Ако тенденцията продължи, то вероятността да се стигне в скоро време до дефицит на пазара е много голяма. Тогава клиентите ще трябва да се насочат към жилища ново строителство, прогнозират местни анализатори, цитирани от специализираното издание World Property Journal.

 

Властите трябва да въведат нови мерки за охлаждане на пазара. Последните такива датират от 2009 г., което доведе до спад в броя на спекулантите на пазара.

 

Търсенето на имоти в Хонконг продължава да нараства и това прави мегаполиса един от най-недостъпните в света. В същото време 1.27 млн. души с месечен доход над 3800 USD могат да си позволят покупката на частно жилище. За целта трябва да използват спестявания и банково финансиране в размер на 70-80% от стойността на имота.

 

За периода 2017-2020 г. търсенето на имоти в Хонконг ще се увеличи с 94%, прогнозират анализатори от JLL. Предприемачите ще продължат да строят все по-компактни жилища, за да могат да ги продават на по-достъпни цени, респективно да имат повече клиенти. Средният размер на жилищата в строеж, е най-ниския от 2011 г. – около 55 кв.м. Това е с 25% по-малко в сравнение с 2015 г., когато средната големина на апартамент е била 73 кв.м.

 

Правителството би могло да намали стойността на двойния гербов данък за имоти от вторичния пазар е мнението на местни анализатори. Това ще направи имотите по-достъпни за покупка. В същото време силното предлагане на жилища на първичния пазар би трябвало да накара предприемачите да не увеличават цените на произведената продукция.

До 15% ръст в цените на имотите в мегаполис