Новини

Горанов става вице, ще отговоря и за икономиката

Вицепремиер, наблюдаващ икономическите министерства. Този пост се коментира да поеме бъдещият финансов министър Владислав Горанов. Освен ковчежник на държавата, Горанов се очаква да следи и развитието на икономиката и ръста на държавата, тъй като е признат от ГЕРБ и Обединените патриоти в тази сфера, пише"Стандарт" след последния за уикенда кръг преговори за съставяне на правителство.

"Постове в него, както и тези по министерства все още са обект на повече приказки и по-малко решения", твърдят от ГЕРБ. От най-голямата партия обясниха още, че трима са преговарящите от тяхна страна, които ще готвят коалиция с "Обединените патриоти". Става дума за Владислав Горанов, Цветан Цветанов и Делян Добрев. От страната на Патриотите преговарят лидерите, а в разговорите се опитват да се включат и хора на лидера на "Воля" Веселин Марешки. Според преговорите, водени досега, следващото правителство на страната ни ще е между ГЕРБ и "Обединените патриоти".

Партията на Веселин Марешки - "Воля", може да даде подкрепата на 12-те си депутати в парламента. В замяна на това хората на Марешки искат да получат замминистерски постове или пък шефски места на някои от държавните агенции. Не е ясно обаче дали партията на бизнесмена ще бъде одобрена за участие в бъдещата коалиция. Разговорите между Борисов и тримата лидери в коалицията "Обединени патриоти" продължават и през настоящата седмица.

Четири министерства са поискали и може да получат "Обединени патриоти". Според информациите до момента има вероятност Патриотите да поемат отбраната, енергетиката, културата и туризма. За енергетиката желание е изявил Валери Симеонов, а за отбраната - Красимир Каракачанов. За културата от Патриотите пък се спряга името на Славчо Атанасов, а за туризма име до момента няма. В преговорите Патриотите са поискали и ресорите "транспорт" и "околна среда", но лидерът на ГЕРБ е бил категоричен, че ще ги запази.

На тези постове Борисов изпраща министрите си отличници, които успяха да съберат и солидна подкрепа като водачи на листи. Така бившият транспортен министър Ивайло Московски отново ще се върне на мястото си, като такава ще е съдбата и на ексминистъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Нови-стари министри ще са и Лиляна Павлова, която отново поема регионалното развитие, както и Владислав Горанов - финансите. Очаква се обаче той да бъде и вицепремиер, който ще наблюдава икономическите министерства.

Вицепремиерски пост се пази и за Томислав Дончев, който по всяка вероятност отново ще отговаря за европейските средства, но този път и за председателството на ЕС у нас. Бойко Борисов пък е бил категоричен, че няма да даде на коалиционен партньор здравеопазването и образованието. За нов здравен министър се обсъжда името на бившия шеф на здравна комисия в 43-тия парламента Даниела Дариткова. Образованието пък може да отиде в ръцете на Милена Дамянова - шеф на образователната комисия в предишния парламент.

24news.bg

 
 

Горанов става вице, ще отговоря и за икономиката