Новини

Конкурса за лого на Председателството на съвета на ЕС

Българи, живеещи в САЩ, Германия и Франция, чуждестранни творци от Европа, Азия и Балканите, български студенти, професори и доценти са сред участниците в конкурса за лого на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година.

Това показва анализ на прегледа на документите на участниците в конкурса, който организира Националният център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. Тримата членове на Секретариата от Националния център в продължение на два дни извършиха предварителния преглед на подадените документи за съответствието им с условията на конкурса.

Броят на авторите надхвърля 185, тъй като част от проектите са в съавторство. За някои от предложенията, за които Секретариатът установи непълен набор от документи, вече тече тридневният срок за изпращане на нужните данни. Най-често кандидатите са забравили да сложат своя автобиография. Всички са уведомени с писма и до понеделник след обяд трябва да предоставят исканата информация.

Много от творците, подали проекти, са възпитаници на Националната художествена академия. Други са завършили престижни университети като този в Лос Анджелис, Калифорния (The University of California, Los Angeles (UCLA), висши учебни заведения в Милано - Италия, Берлин - Германия, Мадрид - Испания и др. Сред чуждестранните кандидати има дизайнери с реализирани проекти във Виетнам, Уганда, САЩ.

Регламентът на конкурса предвижда анонимност при разглеждането на предадените проекти, затова Секретариатът от Националния център отворя само плика с документите на участниците. А вторият плик – с логото и без никакви отличителни знаци от кого е то, ще бъде разгледан от журито, което ще избира победителя в конкурса. До момента е преминала проверката на документите на участниците, а във вторник – 10 януари, започва работата на журито. Победителят ще стане ясен до края на януари и ще получи 10 000 лв. награда.

Източник: eu2018bg.bg

Конкурса за лого на Председателството на съвета на ЕС