Новини

Масово кръщене на деца в голямата базилика в Плиска

Масово кръщене на деца в голямата базилика в старопрестолна Плиска. Това място е люлката на християнството в България, защото тук започва покръстването на българите.

 

Базиликата е построена през 875 година. Заради символиката си това място привлича все повече млади семейства, които посвещават своите синове и дъщери в християнската вяра.

Базиликата е най-голямата до 15 век в цяла Европа. Тя е символ на победата на християнството над езичеството и символ на амбициите на княз Борис I да превърне България в трети център на християнството в Европа.

Моментът за масовото кръщене тук не е избран случайно. Утре църквата почита паметта на Княз Борис I - владетелят, който превръща България в могъща християнска държава.

Реставрацията на базиликата започна преди две години и до момента тук са вложени близо един милион лева. Освен на християнството, религиозният комплекс в Плиска бил и център на славянската писменост, защото тук княз Борис I посреща учениците на Кирил и Методий и отново тук е основана Плиско-Преславската школа. 

 

source: https://nova.bg 

photo: https://m3.netinfo.bg 

Масово кръщене на деца в голямата базилика в Плиска