Новини

Поскъпването на жилища ще продължи и през 2018 г.

Публикувано във факти.бг:

Очакванията са 2017 г. да бъде най-успешната година за пазара на недвижими имоти за последното десетилетие. Тенденцията на подобряване и ръст започна още през 2013-2014 г. Очаква се тенденция на ръст, както при сделките, така и при цените да продължи и през 2018 г. „Не се ангажираме с дългосрочни прогнози, тъй като всичко е много динамично и на международния и на европейския пазар. Това оказва влияние и на нашия вътрешен пазар”, каза инж. Ирена Перфанова, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ).

 

През текущата година цените на имотите се показват, но с по-бавни темпове в сравнение с изминалите две години. Пазарът е много по-динамичен в големите в сравнение с малките градове. „Има и места, където трудно или изобщо не се случват сделки, което е логичен процес, тъй като бизнесът е в големите населени места и това влияе и дърпа пазара в определена посока. Не само лихвените проценти по кредити и депозити оказват влияние, но и това доколко е разви бизнеса в едно населено място”, допълва инж. Перфанова.

 

Не във всички сегменти цените са се доближили до нивата от 2007-2008 г. Най-близко до тогавашните цени са имотите в луксозния сегмент. „За разлика от предходния бум, в момента сегментите се движат по много по-различни цени и не бихме казали, че пазарът навсякъде е толкова динамичен и с толкова голям ръст на стойностите. Има разлика между бума от 2004-2007 г. и това пазарът да се движи в един естествен цикъл на ръст, което виждаме в момента”, допълва председателят на НСНИ.

 

Относно заплащането, разбира се, че атрактивните лихвени проценти по ипотечните заеми привличат повече клиенти. Най-голямата група клиенти, които купуват с кеш, са тези в луксозния сегмент.

Поскъпването на жилища ще продължи и през 2018 г.