Новини

С 30% по-високи заплати при съседите

Публикувано във факти.бг:

„Пазарът на труда в България е дефицитен, вече няма никакви кадри и диктува вдигане на доходите. През 2016 г. има 10% вдигане на заплатите, което показва, че част от работодателите вече разбират тази необходимост”, каза пред Би Ти Ви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 

В Румъния и Сърбия към днешна дата средната заплата е с около една трета по-висока от тази у нас, Македония е с над 15% напред и само Албания е зад нас по доходи на Балканите. В северната ни съседка шивачките получават с 40% повече от тези у нас – макар да работят за едни и същи брандове.

 

Димитров отбеляза, че миналата година фирмите са спечелили 15 млрд. лв. и ако инвестират 20% от тях в кадрите си, служителите биха получили средно по 100 лв. отгоре.

 

В отговор на довода, че не винаги тези с повече стаж са по-добри специалисти, той зададе въпроса: „Искате ли да Ви оперира млад студент, който сега е завършил или професор с 25-30 г. стаж? Няма как да знаеш всичко, когато си завършил вчера. За младите трябва да има други бонуси”.

 

 

В тази връзка президентът на КНСБ се обяви за минимална заплата от 700 лв. за висшистите, работещи по специалността си.

 

Той цитира данни според, които за 17 години 906 000 българи за заминали в чужбина без перспектива за връщане. Според него 1000 EUR заплата извън София би върнала у нас много от хората, които в Германия към момента получават приблизително двойно повече.

С 30% по-високи заплати при съседите