Новини

Учен от Варна е в неизвестност вече шести ден

Накъде водят следите му?

Шести ден известен български учен е в неизвестност. Версиите по случая са много, а полицията избягва коментари по темата.

Проф. Веселин Пейчев последно се е разделил със своя колега проф. Димитров на кръстовището пред т. нар. „Червен площад” във Варна. Изчезналият мъж трябвало да отиде на гости на своята дъщеря, която живее в кв. „Виница”. Телефонът на професора давал свободно до неделя вечерта.

Веселин Пейчев 13 месеца беше временно изпълняващ длъжността директор на Института по океанология, а неговата тясна специалност е „Морска геология и археология”.

„Проф. Пейчев участва в много организации. Ние започнахме паралелно разследване. Индикациите водят, че изчезването му е вследствие на неговата професионална дейност. Проучваме дали в случая е замесена така наречената „рапанджийска мафия”. Възможно е да е свързано и с подводната археология”, заяви за „Здравей, България” Максим Петков, председател на Сдружението на превозвачите.

По време на управлението на проф. Пейчев на Института по океанология, той успява да издейства от държавата над 1 млн. лв. за научноизследователска дейност на кораба „Академик”. Когато обществената поръчка беше задействана, се проведе конкурс за нов директор на Института и той беше спечелен от друг човек. Новият ръководител спира обществената поръчка. 

 

източник: https://nova.bg

Учен от Варна е в неизвестност вече шести ден