Блог

Ето в какво се превърна обществена тоалетна в Хайд парк.

В днешно време хубавите апартаменти струват скъпо. Цената на недвижимите имоти не спира да расте и за да се сдобиете със собствен дом, може да се наложи да пестите цял живот или да затънете до гуша в заеми.   

 Творчески архитект от Англия обаче намери изход от положението. За целта тя си купува порутена обществена тоалетна и я превръща в дома на мечтите си.

Много малко хора в Лондон знаят, че този вход в района на Хайд парк води към уютен апартамент. По-рано тук е имало неработеща тоалетна, която е изглеждала  повече от отвратително. Тогава на никого не му хрумвало да надникне зад вратата на това подземие. Допреди шест години мястото тъне в разруха.Тоалетната се посещава най-често от скитници и бездомни животни. Посетителите на парка не виждат разлика между подземието и боклукчийските кофи и често си изхвърлят там ненужните вещи. 

Всичко това продължава до момента, в който изобретателната млада архитекта Лора Кларк не забелязва помещението. 

А след усилена работа тя го превръща в истински бонбон. 

Младата дама е завършила Школата по изкуствата в Глазгоу и Ливърпулския университет, работила е над множество сериозни проекти. Със сигурност е можела да си намери много по-приятен обект от въпросната порутена тоалетна. Но...

"Обичам да ремонтирам и облагородявам. Когато се захванах с този проект, исках да докажа, че човек е способен на много: дори и най-ужасното място може да се превърне в рай. Трябва да се грижим за пространството, в което живеем, да го украсяваме, а не да го разваляме", казва Лора.

Историята на подземната тоалетна е интересна и дълга. Тя е построена още през 1929 година. През 1980 година престава да функционира. Лора Кларк е първата, която проявява интерес към обекта. В голяма част от помещенията повече от 30 години не е стъпвал човешки крак. 

Първоначално Лора смята да превърне мястото в кафе, уютен бар или малко кино. Но, сблъсквайки се със съпротивата на чиновниците, преправя проекта си и решава да си направи дом. 

Голяма част от приятелите й не я разбират и не спират да й повтарят, че идеята й си е чисто губене на време. Но архитектката вярва в силите си и смята, че ще направи така, че всеки да си мечтае да живее в бившите тоалетни. 

Трябва да се отбележи, че ремонтът не й излиза много евтино. Целият проект струва 65 000 паунда. В сумата влизат разходите за помещението, за ремонта, за консултациите с адвокати. Но като тегли чертата, смело може да се каже, че е на печалба, защото подобни апартаменти в Лондон струват пет пъти по-скъпо! 

Голяма част от дейностите по ремонта Лора изпълнява сама. Услугите на специалисти ползва много рядко и само след като вътре е може да се влиза, без човек да изпитва погнуса.

 Днес това бижу в центъра на Лондон е най-хубавият елемент от портфолиото й.

Ето в какво се превърна обществена тоалетна в Хайд парк.