Блог

Kayashima: Японска гара изградена около дърво на 700 години

В предградията на североизток от центъра на Осака, се намира една любопитна жп гара, различна от всички други. Гара Kayashima е с правоъгълна дупка в покрива, на повишена платформа отвътре, от която излиза гигантското дърво, наподобяващо стрък броколи. Това е почти като железопътната версия на Leputa.
Голямото камфорово дърво е по-старо , но според официални данни е на около 700 години. Историята за това как това дърво и жп гара, съвсем буквално, се преплитат, зависи от това кого ще попитате. Тя със сигурност е свързана до голяма степен с почит към природата, но също така и със суеверие.
Гара Kayashima отваря за първи път през 1910г. и в този момент, дървото стояло точно до гарата. За следващите 60 години станцията останала непроменена, но с увеличаването на населението и пренаселеността започнало да се оказва натиск върху станцията и плановете за разширяване. През 1972г. е одобрен план, който гласи да се отсече дървото. Но дървото Camphor било отдавна свързано с местния храм и божество. И когато планът излязъл се разразил голям скандал. Историята била такава, че на всеки който се опитвал да го отреже и премахне му се случвало нещо лошо. Всеки който отрязвал по един клон от дървото, после получавал висока температура. А било забелязано как бяла змия се увива около дървото. Някои даже са забелязвали дим, който да излиза от дървото (вероятно е бил просто рояк от буболечки).
И така служителите на гарата, в крайна сметка се съгласяват да се запази дървото и да се включи в дизайна на новата повдигната платформа. През 1973г. започва строителството и новата станция е завършена през 1980г. Станцията дори е заобиколена в основата на дървото с един малък храм. Днес, дървото все още стои,
благодарение на силната местна общност и малко суеверие.

Източник: thisiscolossal.com

Kayashima: Японска гара изградена около дърво на 700 години