Блог

Пазара на имоти в Търновско е полудял

Засилен интерес отчитат брокерите към къщи около Велико Търново в края на лятото. Покупките на селските жилища формират над 20 на сто от общия пазар, пише "Борба". 

 
В села, които се намират до 20 км от града, цената за кв. м. на имот е около 600 евро, а до 50 км – 450 евро, показват данни на една от водещите агенции за недвижими имоти. Най-търсени са сградите в ценовия диапазон между 50 хил. и 70 хил. евро. По-старите жилищни помещения, които се намират на по-голямо разстояние от областния център, се купуват на цени около 20-30 хил. лв.

Има бум в търсенето и в общините Елена, Павликени и Полски Тръмбеш, като това се дължи и на строителния хит в момента – изграждането на соларни паркове.

Засиленият интерес се дължи на коронавируса и наложените противоепидемични мерки, които приковават много хора вкъщи. Tърсят се предимно имоти най-вече в близки до града села, с добър транспорт и качествен интернет, за да може да се работи дистанционно.

Все повече започва да се търси и големия двор с басейн или възможност за поставянето на такъв. Поне две спални, обособенна вътрешна кухня, както и вътрешни баня и тоалетна са главните изисквания от купувачите. Предпочитат се места готови за живеене, а не такива, в които тепърва да се инвестират средства и време за осигуряване на адекватни условия на живот.
 
Може да се каже, че селските къщи са хитът на 2021 г.
 
Допреди пандемията основните купувачи в района бяха чужденци и предимно британци. „Оживлението, което наблюдаваме сега, дава нов тласък на развитието на селските имоти и райони като цяло, което е положителна последица от пандемията. Повечето се търсят с цел сезонно обитаване, през уикендите и ваканциите, но част от тях ще станат и постоянен дом на тези, които могат да си позволят да живеят и работят от дистанция“, коментират брокерите в града.  

По време на карантината през изминалата година все повече хора са се убедили в предимството да се живее в къща с двор и затова предпочитат живота на село.

„Най-хубавите имоти се разпродадоха много бързо и в някои места вече се усеща недостиг и изчерпване на атрактивните оферти. Годината ще завърши с ръст от около 30% на продажбите на селски къщи“, отбелязват още от бранша.

Поради засиления интерес и малкото останало предлагане се очаква земята и сградите да поскъпнат средно с 5 – 10 процента.

Пазара на имоти в Търновско е полудял