Блог

Промени за собствениците на апартаменти от преди 91-ва

Депутатът от БСП проф. Минчо Христов е внесъл предложение за промени в Закона за собствеността, според които общините и държавата може да прехвърлят безвъзмездно земята под жилищните сгради на хората, закупили и притежаващи апартаменти в панелни и други комплекси, изграждани преди 1991 г.

Това предвиждат промени в Закона за собствеността, внесени от депутата проф. Минчо Христов от БСП за България в 46-и парламент. Проектът е бил подготвен съвместно с проф. Владимир Петров за 40-ото народно събрание, но не се стигнало до гласуване, пише "Монитор".

„Към днешна дата няма предвидени правни възможности за прехвърляне на собствеността, но идеята е възможна с промени в законодателството и ако съответната община обособи отделни парцели под всеки блок и ги включи в кадастралния план на града“, коментира служебният министър арх. Комитова в отговор на въпрос от проф. Минчо Христов.

Над 1,5 млн. граждани притежават жилища в сгради в жилищни комплекси, изградени върху държавни или общински парцели. Но те не притежават земята под блоковете и ако сградите се срутят по някаква причина, хората няма да имат право да вдигнат нова сграда върху парцела.

 


Общините и домостроителните комбинати разпродали жилищата в новоизградените жилищни комплекси в София, Пловдив и другите големи градове, но без земята под тях. Хората притежават идеална част от стълбището, входа и общите части на мазето и таваните, не и от идеална част от парцела под тях.

 

Преди време се заговори за прехвърляне на собствеността на земята под и около жилищните сгради на собствениците срещу саниране на сградите. После за цени – 15-20 хиляди лева трябвало да плати собственик на жилище стотина квадрата за идеална част от земята под блока, съобщи за „Телеграф“ Минчо Христов.

Каква е гаранцията, че някое правителство или парламент няма да реши и приеме със закон, че тази земя трябва задължително да бъде закупена от живеещите в сградата над нея, попита проф. Христов. Той даде пример с вмененото задължение на собственици граждани да финансират паспортизацията на старите сгради, в които живеят, с промени в Наредба 5 за паспортизация на сградите. За многоетажните сгради това означаваше по 400-500 лева на апартамент на всеки 7 години, защото имаше изискване паспортите да се актуализират на 7 години, обясни проф. Христов.

Абсурдно е Община и държава да предлагат и изкупуване на земята под жилищата. Все едно да купуваш въздуха, се възмущава депутатът.

Арх. Комитова определи като недоразумение изискването за задължителни технически паспорти за стари жилищни сгради. Но тя прие предложението МРРБ да оглави междуведомствен съвет за организиране издаването на технически паспорти на общинските и държавни сгради до 2032 г.

Промени за собствениците на апартаменти от преди 91-ва