Блог

11 неща в дома ви, които имат срок на годност!

Всички имаме в дома си вещи, които пазим с години, а някои дори с десетилетия. Те ни се струват вечни, но повечето от тях всъщност имат ограничен срок на годност.

Когато той изтече, вещите стават безполезни, а някои дори и опасни за здравето.

Съставихме списък с най-често срещаните неща от бита, които, както се оказва, имат срок на годност. И които е добре да се сменят редовно, за да не навредят на здравето ни. 

Проверете дали и вие имате такива "съкровища" в дома си и ако срокът им на годност е изтекъл, бързо ги изхвърлете!

Възглавници

Колкото и странно да звучи, възглавниците имат срок на годност и той е около 2-3 години. След този период те се деформират и вече не могат да поддържат главата и шията по време на сън, както веднага след покупката.

Освен това във възглавниците се развъждат бактерии, дори ако ги перете редовно. Не трябва да забравяте и за праховите акари, които също могат да се появят в тях. По-добре е да смените аксесоарите за сън навреме, отколкото да жертвате здравето си!

Одеяла

Одеялата, като възглавниците, също трябва да се сменят редовно, въпреки че експлоатационният им период е доста по-дълъг. Той варира от 7 до 10 години. Цифрата зависи от това как ги съхранявате и как се грижите за тях.

Матрак

Друг важен аксесоар за добрия сън е матракът. Той трябва да ви служи около 8-10 години. По време на употреба трябва да се почиства от прах, пот и други замърсявания.

Можете да направите това с обикновена сода за хляб: нанесете я върху влажната повърхност на матрака, оставете да изсъхне и почистете добре с прахосмукачка.

Също така, за да удължите живота на матрака си, е добре да го обръщате един-два пъти годишно. 

Кърпи 

Бактериите се развиват много бързо върху влажния текстил, затова и кърпите трябва да се перат често. В този случай си струва да изберете режим с висока температура - по този начин микробите няма да имат шанс да оцелеят. Най-добре е да ги перете след 3-4 употреби.

Нито един текстил, дори и най-плътният, не може да издържи на толкова често пране, така че си струва да сменяте кърпите на всеки 3 години. Да не говорим, че захабените и износени кърпи изобщо не са приятна гледка и само загрозяват дома ви. 

Аксесоари за почистване 

Обикновените гъби за миене на чинии, които използвате в кухнята всеки ден, събират много бактерии. Затова е препоръчително да ги сменяте на всеки 7-14 дни.

Ако не сте готови да правите това толкова често, можете да замените гъбите с пластмасови или силиконови аксесоари за почистване. Те са по-лесни за дезинфекция. Но също имат срок на годност и трябва да ги сменяте на всеки 8 месеца.

Микрофибър

Кърпите от микрофибър ще ви служат малко по-дълго. Те могат да издържат до 500 пранета в пералнята, т.е. експлоатационният им период достига 5 години.

Дезинфектанти

Почистващите продукти, както и всички химикали, си имат срок на годност.

Обърнете внимание на дезинфектантите: те стават неефективни 3 месеца след отваряне на опаковката, т.е. след този период няма да могат да премахват бактериите и микробите от повърхностите.

Гъби

Влажните гъби и други аксесоари, които използвате по време на къпане, са чудесно място за размножаване на микроби. Освен това в тях лесно се развъжда плесен.

Ако не искате проблеми с кожата, най-добре ги сменяйте редовно. Техният срок на годност обикновено е около 6 месеца. За да го удължите, може да ги изсушавате след всяка употреба.

Гребен

Срокът на експлоатация на най-обикновения гребен е 1 година. Факт е, че бактериите се размножават върху него, както и върху другите аксесоари за лична грижа.

Дори и да почиствате редовно гребена си, той може да ви причини пърхот и други проблеми. Да не говорим, че когато е стар, той само накъсва косата ви.

Дъски за рязане

Върху дъските за рязане се натрупват големи количества бактерии. Дори ако старателно измиете и дезинфекцирате повърхността, е много трудно напълно да се отървете от микробите. Затова се опитайте да сменяте дъската си на всеки 3 години. 

Подправки

За съжаление, сушените подправки запазват аромата си много кратко време. Обикновено срокът им на годност е 2-3 години, през които ароматът става все по-слабо и по-слабо изразен.

Качеството на подправките зависи и от начина на съхранение. Не ги съхранявайте на влажни места. Добре е също така да ги държите в контейнери с плътно затварящо се капаче.

11 неща в дома ви, които имат срок на годност!