Блог

Ъгловият диван в интериора на съвременния хол [+ Галерия]

Ъгловият диван в хола е не само удобна и функционална част от обзавеждането, но също така и декоративен елемент, който дава личност на стая. Все по-често ъгловите дивани се използват и за вътрешното разделение на функционалните зони в една стая, а също така и за осигуряване на допълнително легло в по-малки жилища.

Какви са предимствата от използването на ъгловите дивани в интериора на хола?

Обикновено диванът стои близо до стена – това е най-традиционното решение приложено в повечето всекидневни. Големият плюс на ъгловия диван е, че в повечето случай, той се състои от две части, които могат да бъдат или слепени, или разположени поотделно, както и голям брой отделни единици, които могат да бъдат подредени така, както е най-удобно. Ето и някои от другите предимства, които предлагат ъгловите дивани:

  1. Предлагат повече места за сядане;
  2. Имат оригинален външен вид, предлагайки ви възможността да ги превърнете в стилен елемент от интериора на хола;
  3. Предлагат се модели с различни форми – с форма на буквата „Г“, буквата „П“, буквата „C“;
  4. Ъгловите дивани предлагат създаването на още едно място за спане, което може да бъде, както основно, така и за гости;
  5. Те притежават надеждни и лесни за използване механизми за трансформация, които предлагат лесно и бързо преминаване от сгънато в разгънато състояние на дивана;

aglov-divan-v-interiora-na-savremenniq-hol-1-1

aglov-divan-v-interiora-na-savremenniq-hol-1-3

 

Видове механизми за трансформация на дивана

За да се осигурят комфортен сън и бързо реагиране, производителите на ъглови дивани се стремят да подобряват и измислят нови механизми за трансформация на дивана. Целта е създаването на механизъм, работещ по такъв начин, че да гарантира гладкото движение на отделните части без разлики във височината, създавайки едно удобно и приятно място за спане. Най-често се използват следните механизми:

 

 

 

Делфин –  Най-често срещаната версия на оформление. Тя позволява образуването на равна повърхност, независимо от основата (пода) и се смята за един от най-надеждни и трайни механизми за ъглови дивани. В същото време с механизма се работи изключително лесно и дори дете би се справило. Този механизъм може да се използва всеки ден. Единственият недостатък – високата цена на моделите, оборудвани с механизъм тип „делфин“.

aglov-divan-v-interiora-na-savremenniq-hol-mehanizam-delfin

 

 

 

Еврокнижка – Доста популярен вариант с приемлива цена, дължаща се на липсата на сложни механични части. Плюсовете са вече споменатата разумна цена, голямо разнообразие от размери, удобно и равно легло.

aglov-divan-v-interiora-na-savremenniq-hol-mehanizam-evroknijka

 

 

 

АкордеонПопулярен механизъм за дивани с всякаква форма благодарение, на който се образува относително гладко легло. Здрав и надежден, подходящ за редовна употреба.

aglov-divan-v-interiora-na-savremenniq-hol-mehanizam-akordeon

 

 

 

МидаЕдин прост и евтин механизъм. Един от неговите основни минуси е ниската якост и надеждност, които правят диваните оборудвани с този механизъм неподходящи за всекидневна употреба. Такъв тип дивани са подходящ, ако функцията „легло“ ще се ползва от време на време.

aglov-divan-v-interiora-na-savremenniq-hol-mehanizam-mida

 

 

 

ПумаТози механизъм е здрав, дори и използван ежедневно. Основният му плюс – докато го разтягате или прибирате никоя от движещите се части не контактува с пода, което не позволява да го надраскате. Повърхността за спане е равна, удобна, лесен за отваряне и прибиране.

aglov-divan-v-interiora-na-savremenniq-hol-mehanizam-puma

 

 

 

След като ви запознахме с предимствата на ъгловите дивани и основните видове механизми за трансформация, остана само да ви дадем и идеи за позиционирането им в хола. Подбрали сме няколко интересни, нестандартни и модерни идеи, които може да използвате, когато решите да обзаведете вашия хол с ъглов диван.

Ъгловият диван в интериора на съвременния хол [+ Галерия]