Блог

Доказан експерт обясни как най-евтино да купим имот

Избирането на правилното жилище е трудоемка, времеизискваща и изключително отговорна дейност, тъй като представлява голяма инвестиция, в нередки случаи дори е единствената скъпа сделка в живота ни. Снежана Стойчева, мениджър на „Imoti.net“, доказан професионалист с 10-годишен опит в проследяването на пазара на имоти, представя особеностите на двете основни посоки, по които може успешно да осъществите тази нелека задача:

Вариант А - избор на имот без брокер

Това е много изтощителна работа и крие големи рискове. Истината обаче е, че много хора избират да започнат търсенето на мечтания имот сами, с идеята да спестят средства, като избегнат разходите за комисионна. 

Необходимо е да потърсите обяви от частни лица, но имайте предвид, че има брокери, които публикуват обяви като частни лица. Бързо ще ги разпознаете, тъй като още в първия разговор ще стане дума за комисионна.

Важно е да се отбележи, че когато предприемете самостоятелно търсене в онлайн платформите, неминуемо ще попаднете в „море от оферти“. Конкретизирайте търсенето до най-малките детайли, като след това постепенно може да премахвате онези филтри, характеризиращи даден имот, с които бихте направили компромис.

 Определете по-широки граници на цената, все пак това са оферти цени и може да договорите с 5-10% по-ниска цена. Имайте предвид, че когато даден имот се предлага от няколко агенции, това означава, че може да постигнете по-ниска цена от най-ниската обявена.

В случай че все пак откриете подходящия имот без помощта на брокер или агенция за недвижими имоти, задължително използвайте услугите на доверен адвокат, за да не попаднете в неподозиран капан.

Вариант Б - избор на имот с брокер

В този случай съществуват две опции – първо да изберете брокер, или първо да изберете обява. Препоръчвам да изберете брокер. Може и агенция за недвижими имоти, но бъдете бдителни и взискателни, тъй като има добри агенции, в които работят недобри брокери.

Много е важно да знаете, че повечето брокери предпочитат да работят с продавачи, а не с купувачи. С първите сделката е по-сигурна, защото продавачите са по-мотивирани. Купувачите често могат да отлагат покупката, обстоятелствата могат да се променят и др.

За да ангажирате брокера, сключете договор с ясен, кратък срок и конкретни параметри. Изисквайте периодично да ви изпращат оферти по определените от вас изисквания - със снимки, видео, виртуален оглед и подробно описание.

Ако изберете имот „на зелено" без Акт 16, ново строителство, от инвеститор, без комисионна от купувача, бъдете много внимателни. Тук и много добър брокер трудно ще ви помогне. Винаги има риск. Опитайте се да го сведете максимално.

Доказан експерт обясни как най-евтино да купим имот