Блог

Експерт предупреди за проблем на пазара на имоти в София

2021 година се оказа изключително активна на пазара на имоти. През втората година от пандемията делът на купувачите дори се повишава. Има плавно повишение на цените. В най-търсените райони на София то стига до 10%.


"През последните няколко месеца отчитаме ръст в търсенето при клиентите купувачи. Новото строителство запази търсенето от страна на купувачите като интерес. Сделките при старото и новото строителство останаха полубалансирани. 

Имаше периоди, в които новото строителство изпреварваше, имаше и моменти, в които старото строителство надделяваше", заяви мениджърът в "Имотека" Юлиана Шехерова-Димитрова пред bloombergtv.bg.

Запазва се тенденцията за по-малко сделки със старо строителство.

"Периодът за взимане на решение на купувачите дали да купят даден имот старо строителство в определен район, вече ще е по-кратък. Старото строителство винаги е било търсено, предпочитано и харесвано. В районите, където най-много се търси, започва да се усеща дефицит. Купувачите, които целенасочено търсят в тези райони на София, ще трябва по-бързо да вземат решения", уточни Димитрова.

Тя подчерта, че има нов профил на купувачите - такива под 30 години, а дори и под 25. 

"Те работят в големи компании и могат да си позволят ипотечен кредит. Друга група купувачи, подпомогнати от своите родители, предпочитат да не наемат, а да купуват жилище", добави мениджърът.

И тази година има спад в търсенето на нежилищни недвижими имоти.

Експерт предупреди за проблем на пазара на имоти в София