Блог

Ето къде са най-евтините апартаменти в София

Средната цена на закупените апартаменти в столицата за първото тримесечие е 109 530 евро

Най-големият жилищен комплекс изграден преди 1989 г. в София „Люлин“ е с най-ниски цени на апартаментите от 860 евро/кв.м от всички панелни „джунгли“ в столицата. Това сочат данните за първото тримесечие на една от големите посреднически агенции в страната.

На второ място по-ниски цени остава „Връбница“, където средните цени на сделките за периода е била 960 евро/кв.м. На ниво под един бон в евро (970 евро) на квадратен метър са били и сключените сделки в района на „Студентски град“, пише Монитор.

 


В останалите най-популярните сред купувачите квартали цените са били следните: „Кръстова вада“ – 1300 евро/кв.м, „Манастирски ливади“ – 1225 евро/кв.м, Драгалевци – 1260 евро/кв.м, „Полигона“ - 1320 евро/кв.м, „Дианабад“ – 1280 евро/кв.м, „Младост“ – 1215 евро/кв.м, „Лагера“ – 1180 евро/кв.м, в широкия център на София – 1100 евро/кв.м, „Банишора“ – 1030 евро/кв.м.

 

Брокерите отчитат растящи обеми от сделки, засилено търсене и ръст на цените белязаха първите месеци на годината на фона на новите вълни на пандемията.

„Жилищният пазар направи много силен старт на 2021 г. Активността беше по-голяма и от началото на 2020 г. преди пандемията, и от същия период на 2019 г., като на моменти беше дори еуфорична.

По всичко личи, че жилищният пазар е преодолял пандемичната криза и продължава възходящия си цикъл на развитие”, коментира Полина Стойкова изпълнителен директор на Bulgarian properties.

Новите тенденции на пазара, породени от COVID-19, продължават да бъдат актуални и през тази година, като те се разгръщат в по-голям мащаб и стават по-интензивни поради по-добрата информираност на хората и все по-ясното осъзнаване на новите им жилищни нужди.

По думите й, купувачите са се пренастроили към новата реалност и много прагматично и спокойно подхождат към избора на имот, преценят добре нуждите и възможностите си и сравнително бързо взимат решения.

Собственият дом има все по-важна роля в целите и плановете на семействата. Наред с това, за пореден път се затвърди ролята на имотите като сигурен актив, към който хората се обръщат за вложение на спестяванията си в периоди на несигурност и криза.

Средната обща цена на закупените апартаменти е 109 530 евро при средно за 2020 г. 100 260 евро. В тези данни виждаме както отражението на увеличението на цените, така и промяната в структурата на закупените жилища и нарастването на дела на по-големите апартаменти.

Новосключените сделки в София през първото тримесечие на 2021 г. бележат ръст от 20% спрямо 2020 г. и около 10% спрямо 2019 г. Това показва, че жилищният пазар не само че е наваксал и се е възстановил от паузата по време на пандемията, но и че продължава своя възходящ цикъл на развитие.

Ето къде са най-евтините апартаменти в София