Блог

Къде са тайните кътчета с изгодни цени на имотите в Гърция

Багерите още не са пристигнали да изкопаят основите, но продажбата на луксозни жилища, които ще бъдат построени на мястото на някогашното атинско летище, вече върви с пълна сила, пише "Дойче Веле".

 
На брега в предградието "Елиникон" ще бъде издигнат цял комплекс от хотели, търговски и конгресни центрове, места за спортуване и за прекарване на свободното време, яхтено пристанище и хиляди жилища.

Инвестициите възлизат на 8 милиарда евро, а символ на комплекса ще стане кулата Marina Tower, която ще бъде по-висока от Кьолнската катедрала. В 45-етажната кула ще има 200 луксозни жилища.

Цени до небесата

Проектът е един от най-модерните в Европа, а цените са едни от най-високите - между 9000 и 26 000 за квадратен метър.

Но кандидатите трябва да побързат: търсенето отсега надхвърля всички очаквания на инвеститорите, които предполагат, че жилищата в кулата ще бъдат разпродадени още до началото на следващата година.

При това жилища се търсят не само там, а в цяла Гърция, пише "Ханделсблат".

Гръцкият пазар на недвижими имоти е един от най-атрактивните, посочва германският брокер Кристиан Зейрер, който от 20 години работи в Гърция.

Високият интерес се дължи на пандемията: от една страна много хора местят своя хоумофис от дъждовната Северна Европа към слънчевия Юг, от друга - все повече летовници търсят сигурност от коронавируса в своите собствени четири стени.

В голям курортен комплекс на полуостров Пелопонес за продажба се предлагат луксозни вили с площ от 230 до 300 квадратни метра, само на няколко метра от плажа. Техните цени са по около 1,5 милиона евро, като от 80-те планирани за изграждане вили 70 вече са продадени.

Сред най-търсените дестинации са Миконос, Санторини и Парос, както и островите Крит, Корфу и Родос. Но и имотите на по-малки острови като Антипарос, Милос, Кеа или Сими също са много търсени.

Цените се движат между 2000 и 6000 евро за кв.м, но могат да бъдат и много по-високи. На Миконос луксозните жилища излизат средно 12 488 евро за квадратен метър, а на остров Санторини - 10 335 евро.

Имотите в модерните курорти определено са скъпи, но като цяло цените в Гърция са по-ниски, отколкото в повечето други средиземноморски страни - вследствие на гръцката дългова криза.

Прогнозите на банка "Пиреус" гласят, че в следващите години поскъпването е неизбежно - средно с по 4,9 процента на година. От което следва, че хората, купуващи сега имот, могат да очакват повишаване на стойността му.

Голяма част от купувачите на имоти в Гърция са китайци. Те купуват жилища както в Атина, така по крайбрежието на юг. Подобно на много от европейците, които предприемат тази стъпка, китайците също гледат на имотите като на инвестиция.

100 квадратни метра за 100 000 евро

Пред "Дойчландфунк" атинският брокер Темис Бакас споделя, че нерядко чужденците проявяват интерес към имоти в райони или квартали, които не са атрактивни за самите гърци - например защото не се ползват с добро име.

А чужденците ги търсят, тъй като разчитат да направят изгодна сделка - в такива райони спадът в цените стига до 60 процента.

"Имам например клиент от Израел, който купи за 100 000 евро 100 квадратни метра в атинския квартал Кипсели, а това е само на десет минути от центъра. В коя друга европейска столица можеш да купиш жилище близо до центъра на такава цена?", казва брокерът.

Къде са тайните кътчета с изгодни цени на имотите в Гърция