Блог

Как да превърнете малкия си апартамент в уютен дом

Когато чуем Франция, веднага се сещаме за няколко неща - кроасани, Айфеловата кула и безупречен вкус. И за малките парижки апартаменти, които са като истинско произведение на изкуството.

Не е нужно да живеете в старо парижко жилище, за да оцените простия чар на френския интериорен дизайн. Днес ще ви разкрием към какви правила трябва да се придържате, за да овладеете изкуството на френския стил и да превърнете малкото си жилище в уютен дом. 

Не оставяйте стените голи, а ги украсете с произведения на изкуството.

Не трябва да оставяте стените голи, защото това прави пространството скучно. Французите обичат старинните вещи и изкуството. И ги използват не само да покажат своя вкус, но и като неразделна част от цялостния дизайн на апартамента си.

Огледалата с различни размери отразяват пространството наоколо и визуално го разширяват. А картините в различни рамки, събрани на едно място, превръщат простата стена в отделна зона.

Използвайте луксозни материали в най-малкото пространство.

Ако имате малък апартамент и използвате най-голямото пространство за основна стая, означава, че банята ви е изключително малка. Това обаче е нейното предимство. 

Малкото пространство може да бъде решено с луксозни материали, защото не са необходими големи количества и разходите няма да са толкова големи. Това могат да бъдат естествени мраморни плочки или скъпа стилна мивка.

Не претрупвайте всяко ъгълче от дома си.

Изкушението в един малък апартамент (или какъвто и да е друг) е да запълните всеки ъгъл с мебели.

Но ако оставите малко празно пространство, ще се появи повече въздух и дори малка стая ще изглежда много по-просторна, отколкото е в действителност. 

Избирайте многофункционални мебели.

Направете така, че мебелите да изпълняват двойна функция. Например диван, който се разгъва и служи като място за спане, освобождава голяма площ и елиминира проблема с поставянето на легло. Или барплот в зоната на кухнята, който ще замени както плотът, така и масата за хранене. 

Сменете обикновените врати с плъзгащи се

Обикновените врати винаги изяждат пространство, защото се нуждаят от място за отваряне. Освен това визуално натоварват стаята.

Затова за един малък апартамент плъзгащите се врати са идеалният вариант.

Използвайте вградени опции за съхранение.

Едно от най-големите предизвикателства в студиата е намирането на подходящо място за съхранение. Ако закриете цялата стена с бял (или в цвета на стените в стаята) вграден гардероб, той няма да изглежда толкова обемен.

Край леглото пък може да си направите рафтове, прикрепени към стената, за да осигурите повече функционалност с минимум претрупване. Или да използвате диван с чекмеджета. Всички неща ще бъдат красиво скрити, а дизайнът няма да се наруши. 

Създайте зониране с тъмни цветове.

В парижките апартаменти често имат зониране под формата на вдлъбнатини в стената. Това може да бъде място за камина или рафт, който влиза в ниша.

За да придадете на стаята повече дълбочина и визуално да разширите пространството, това място може да бъде боядисано в тъмен нюанс, например тъмнозелен.

Цветът в малките пространства може да бъде чудесен инструмент за създаване на отделни области. Когато е невъзможно да разделите една стая на две със стени или мебели, ще постигнете тази задача с тъмните нюанси. 

Добавете максимално количество светлина в стаята.

С огледала, светли цветове, големи прозорци и много различни лампи ще направите истински чудеса и пространството ще изглежда по-голямо.

Идеален вариант за френско студио са неутралните нюанси за стени и огледала срещу прозореца, които да отразяват слънчевата светлина. Тази комбинация на момента ще прави стаята по-светла и просторна.

Дайте предпочитание на кръглите или овални маси.

Кръглите или овални маси не само заемат по-малко място, но и предпазват от неприятни контузии, които са неизбежни в един малък апартамент. Те нямат остри ръбове, които да ударите с бедрото или да нараните малкия си пръст.

Кръглите маси са удобни и с това, че позволяват използването на повече столове, на които може да настаните гостите си. И не на последно място -  една такава маса може да бъде сложена навсякъде в апартамента.

Спазвайте еднакъв стил на подовата настилка.

 

Основната идея е визуално да осигурите приемственост на пространството и да внесете хармония.

Ако в малък апартамент всяка зона е с различно подово покритие (особено ако зоните не са разделени с врати), пространството ще изглежда още по-малко. Но ако подът е еднакъв в цялата къща, това ще работи в обратната посока и ще създаде цялост.

Украсете прозорците с дълги завеси.

Друг дизайнерски трик, който французите използват, е завеси от таван до пода.

Те не само добавят винтидж вид, но и правят прозорците да изглеждат много по-големи.

Използвайте аплици.

Аплиците заемат по-малко място от лампионите. И изглеждат много по-добре от обемистите полилеи.

Освен това може да включите само един или два, в зависимост от това колко светлина ви е необходима в определен момент (което, между другото, също ще спести електроенергия).

Как да превърнете малкия си апартамент в уютен дом