Блог

Какво става с цените на имотите по Черноморието

Цените на ваканционните имоти по Черноморието нарастват и достигат 1000 евро на кв. м през второто тримесечие, сочат данни на агенция за недвижими имоти, пише Монитор бг.

Засилен е интересът към закупуването на имоти в курорта Св. св. Константин и Елена, където цените понякога надвишават 1000 евро на кв. м, сочат данните на компанията.

 
Запазва се и интересът към Южното Черноморие, като през второто тримесечие Несебър отчита ръст на продажбите с 55% спрямо първото тримесечие и с 61% на годишна база. Българите остават основни купувачи на ваканционни имоти.

Най-търсени са двустайните апартаменти в диапазона 20 хил. – 30 хил. евро и тристайните до 50 хил. - 60 хил. евро без такса поддръжка.

Търсят се и селски къщи в близост до морето на цени между 50 хил. – 70 хил. евро. В същото време липсват вторични продажби по Черноморието, а пълната заетост на комплексите създава предизвикателства при закупуването на имот.

Данните на компания за жилищния пазар у нас като цяло сочат повишаване на скоростта, с която се сключват сделките, намаляване на коментарите в цените и свиване на предлагането на имоти, което води до покачване на цените.

Голяма част от активността на купувачите се дължи и на атрактивните лихвени проценти по ипотечните кредити и търсенето на алтернатива, в която да инвестират спестяванията си и да получат допълнителна доходност, се посочва в доклада.

В София вписаните сделки с имоти през второто тримесечие нараснаха с 35% на годишна база, а в цялата страна от началото на годината има тенденция за ръст на броя на сделките с ипотечен кредит. От началото на годината покачването е с 35%.

В столицата през второто тримесечие търсенето на тристайни апартаменти леко намалява и те почти достигат нивото на двустайните.

Търсени са както завършени (с акт 16) имоти, така и се повишават сделките „на зелено”.

Данните сочат, че сделките за завършени двустайни апартаменти се случват на цени в диапазона 120 хил. – 140 хил. евро, като цената може да достигне и до 150 хил. евро, ако е включено паркомясто. Сделките за тристайни апартаменти са на нива от 160 хил. евро нагоре.

Какво става с цените на имотите по Черноморието