Блог

Камина в дома

Какво представлява камината? Камината е открита пещ с прав комин, която прекрасно изсушава помещението, подобрява циркулацията на въздуха и най-важното, се явява център на композицията на стаята и често подчинява на себе си стила на обзавеждането.
По правило камината се явява луксозна придобивка, но това удоволствие наистина съвсем не е евтино, като се има предвид, че трябва да е изпълнена в съответствие с всички норми и правила на пожароопасността.
Ако, сте решили да монтирате камина в градсткото жилище първо трябва да започнете с консултация със специалисти в тази област. В стените на старите градски жилища, често се намират забравени, а може и запушени комини, вентилационни канали, скрити зад дебел слой мазилка. Необходимо е, те да бъдат почистени и възстановени.
Внимание! На камината е нужен постоянен приток на свеж въздух и отсътвие на каквито и да е течения. Стъклопакетите в този случай могат да създадат ефект на вакуум и камината ще започне да дими.
Другото, което трябва да се провери, преди да се започне изграждането на камината е, какво натоварване може да издържи пода на жилището. Най-лошият вариант е дървена конструкция, каквато трудно се среща в нашата градска среда. При положение, че става въпрос за къща с дървена конструкция, то тогава камината може да се разположи на първия етаж. Друг вариант е да се направи подсилване на пода.
Идеален вариант е ново жилище с подготвено място за камина. При този случай задачата се заключава само до окончателното решение да въпроса "да има или да няма камина" в къщи.
За жителите на панелните жилища са възможни няколко решения на проблема. Теоретично на последните етажи може да се постави камина за дърва с облекчена конструкция. В останалите случаи трябва да се ограничите с качествен камуфлаж. Това може да е газова камина, в която огънят се поддържа не от дърва, а от специална газова горелка, снабдена със
система за автоматично управление за да не гори огъня в празната камера, картината се допълва с изкуствени дърва - "цепеници" от екологично чисти негорящи материали. Тези, камини са най-подходящи за домовете с газово топление, но могат да се зареждат и с бутилки.
Компромисен вариант е и покупката на електрокамина. В този случай романтиците, трябва да са готови за това, че огънят е ефектна картинка, а устройството харчи доволно много ток.
Следващата стъпка е да се избере най-подходящото място за бъдещата камина. Обикновено тя се монтира в гостната по-далеч от стълби, прозорци и врати. Най-доброто място е средата на стената. По разположението си камините се делят на вградени - камерата и комина са монтирани в стената, пристенни - функционалната част е скрита зад фалшива стена, островни - открити са от всички страни, а камерата е разположена на подстамент остров, конвекторът с тръбата се спуска над тях, свободни - тип френския "Поел" или познатата ни от миналото пернишка печка.
Рязко разграничение между отделните видове не съществува, но при оформянето на камината, трябва да се вземе предвид стила на обзавеждането.

Източник: Идеи за дома

Камина в дома