Блог

Колко трябва да цакате за луксозен апартамент в България

Цените на жилищата в средно високия и високия сегмент от пазара остават стабилни, посочват експертите

Средната цена на луксозен апартамент с две спални е между 145 хил. и 180 хил. евро, а апартаментите с три спални се продават на цена между 210 хил. и 250 хил. евро, показват данните на консултантска компания на пазара на имоти.

 
Луксозните къщи от редови тип (няколко еднакви къщи в един затворен комплекс), струват между 250 хил. и 420 хил. евро. Самостоятелните къщи струват от 450 хил. евро нагоре.


Цените на жилищата в средно високия и високия сегмент от пазара остават стабилни, посочват експертите.

62% от покупките на луксозни жилища са със собствени средства, въпреки ниските лихви и достъпното банково кредитиране. Причината за това е, че повечето хора, които купуват луксозни имоти, имат достатъчно пари в брой и не им се налага да взимат кредити.

Банките отпускат кредити при изключително ниски лихви, което прави покупката на имот със заем изгодна сделка и добра инвестиция. Но изискванията към кредитополучателите и процентът на самоучастие са по-високи спрямо ситуацията от времето преди пандемията.

Сега банките проучват внимателно клиентите си, за да се уверят, че имат стабилни доходи.

Търсенето на жилища в средно високия и висок сегмент е основно за собствени нужди (62%), докато имотите, закупени с инвестиционна цел, са 38% от общия брой сделки.


Като брой на сключваните сделки няма промяна спрямо времето преди пандемията.

Най-продаваните луксозни имоти са къщи и апартаменти с две или три спални. Наред с основните изисквания при избор на луксозно жилище, като квартал и зелени площи, купувачите отделят все по-голямо внимание на социалната инфраструктура, заобикалящата среда и възможностите за спорт и почивка на цялото семейство.

За имотите в затворени комплекси е важно какви услуги предлагат на собствениците.

Все по-голямо значение за купувачите има функционалното вътрешно разпределение на имота. Много купувачи държат да има пространство, което може да обособят за кабинет.

Вече е важен не само размерът на помещенията, а по-голяма тежест придобива наличието на партерна тераса, двор или градина към имота.

Предлагането на средно висок и висок клас жилища за година нарасна с около 5%. Така общото предлаганите жилища в този сегмент от пазара вече надминава 11 100 кв. м.


А свободните жилища в завършени комплекси остават без промяна на ниво от 4%.

Наемите на луксозни апартаменти с две спални са между 950 и 1200 евро, а на тези с три спални - между 1300 и 1600 евро. При къщите наемите са на ниво от около 2 хил. евро на месец.

Експертите очакват да нараснат сделките с жилища, които към момента на покупката вече генерират доход. По този начин инвеститорите веднага започват да получават доход от собствеността си. А това дава гаранции за печеливша инвестиция.

Прогнозите са интересът към големи апартаменти с повече пространство и към къщи в близост до София да се запази, а цените да останат стабилни.

Колко трябва да цакате за луксозен апартамент в България