Блог

Нещо супер неочаквано се случи на имотния пазар

Застояли с години на пазара скъпи имоти намериха купувачи в пандемията. Това сочат данни на агенция за недвижими имоти. Причината е, че първоначално цените на тези жилища са били много високи, но с поскъпването на имотите в последната година и половина те са станали на пазарните нива, обясниха брокери.

 
“В последната година имаме немалко сделки за имоти, които са в продажба от 8, 10, дори 11 години,“ съобщи Люба Атанасова, изпълнителен директор на агенцията, цитиран от "Монитор". С 20% е скочил броят на сключените сделки от началото на годината досега.

В София поскъпването на жилищата е средно с 9% от началото на годината. В последните 2-3 месеца брокери наблюдават известно задържане на цените, което може да е знак, че скоро постоянният ръст ще спре. Но пък активността на купувачите не намалява. Имотите все повече се продават предимно по цена, а не на квадратен метър. Така средният сегмент е вече 150 - 200 хиляди евро. Има двустайни апартаменти в южните части на София, които се предлагат по 200 000 евро и не липсват желаещи за тях, поясни Атанасова.

В София долният праг на цените на имотите е 1000 евро на квадрат и трудно може да се купи жилище под тази стойност. В най-евтините жилищни райони „Люлин“ и „Надежда“ средната цена на квадратен метър е съответно 991 евро и 996 евро на кв.м. Там жилищата са поскъпнали с 10,6% и с 8,03%. Малко над 1000 евро струва квадратният метър на жилище в „Овча купел“ и „Хаджи Димитър“. Най-скъпи са имотите в квартал „Иван Вазов“ - 1919 евро за кв.м. Следващи по скъпотия са „Изток“ - 1858 евро и „Яворов“ - 1810 евро.

Търсенето на къщи расте, отчитат от агенцията. В Пловдив сключените сделки за такива имоти са се увеличили с 12%, а във Варна с 8% и в София с 4%. В последните месеци расте и интересът към парцелите за къщи в периферията на големите градове от страна на млади купувачи, които са се завърнали от чужбина.

С 40% са скочили сделките за наемане на жилище от началото на тази година спрямо миналата. Диапазонът на наемната цена е от 200 до 1000 евро. В централните, южните и източните райони на столицата цените на двустайните апартаменти са в широки граници - от 250 до около 800 евро месечен наем. Наемателите са младите хора, които са се върнали от чужбина. Освен това има и такива, които са купили имот на зелено и живеят под наем, докато сградата бъде изградена.

Нещо супер неочаквано се случи на имотния пазар