Блог

Плащаме баровски имоти с кеш пари

Шест от десет жилища в средно високия и високия сегмент на пазара през 2020 г. са били платени в брой със собствени средства. Делът на купените по този начин баровски имоти в общия брой сделки бележи значителен ръст от почти една пета, спрямо 43 на сто година по-рано, сочат данни на консултантската компания Colliers International, пише "Монитор".

 Увеличението е въпреки ниските лихви и достъпното банково кредитиране.
Кредитният консултант Тихомир Тошев обясни причината със стремежа на хората с повече пари в наличност да ги вложат в недвижими имоти.

По думите му, основен фактор за това тяхно решение е коронакризата, когато се появиха и прогнози за висока хиперинфлация. „За това и нарасна и броят на сделките платени с готови пари, които в банката не им носят никаква доходност“, уточни той и добави, че нарастване на покупките на жилища без кредит има във всички, а не само в най-високия, защото имотният ни пазар остана стабилен без колебания в цените.

Според Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) на фона на общия спад на броя на сделките с имоти и понижение и на отпуснатите от банките ипотечни кредити, което е довело до увеличаване на дела на покупките платени изцяло със собствени средства.

„Причините са свързани с по-високата безработица, каращо част от домакинствата да отложат плановете си за покупка на жилище. Хората с пари обаче купуват имот и по този начин да защитят стойността им от инфлация. В условията на криза винаги се е по-висок делът на сделките платени с готови пари“, смята той.

В анализа консултантската компания се констатира, че в края на 2020 г. банките са възстановили темпа и нивата си на кредитиране на база брой отпуснати ипотечни заеми, но изискванията към профила на кредитополучателите, както иделът на самоучастие и обезпеченията остават високи.
Търсенето през 2020 г. в средновисокия и висок сегмент жилища е основно с цел покупка на имот за собствени нужди (62%), докато имотите, закупени с инвестиционна цел, са 38% от общия брой сделки.

Въпреки трудностите и ограниченията заради пандемията броят на сключените сделки през 2020 г. е сходен с този през 2019 г. Най продаваните типове имоти са къщи и апартаменти с две или три спални.
Наред с основните изисквания при избор на жилище като квартал, зелени площи все по-голямо внимание се отделя на социалната инфраструктура, заобикалящата среда и възможностите за спорт и почивка на цялото семейство, както и на видовете услуги, включени в поддръжката на комплекс.

Почти всички клиенти държат на функционално вътрешно разпределение. Освен големината на помещенията по-голяма тежест добиват наличието на допълнително пространство, което да се обособи за работа или кабинет, както и партерна тераса, двор, градина към имота.

Предлагането на средно висок и висок клас жилища регистрира минимален ръст от 1% при завършените през второто полугодие на 2020 г. нови проекти, а за цялата година скокът е с 5%. Така общото предлаганите жилища в този сегмент достигна малко над 11 100 кв. м.
През втората половина на годината са започнати четири нови комплекса или около 560 жилищни единици.

Така към края на годината жилищните единици в строеж в средно висок и висок сегмент са почти 4000. В края на 2020 г. свободните жилищни единици в завършените комплекси остават 4%.

Средните продажни цени и наемни нива в средно високия и високия сегмент остават стабилни, показват данните на Colliers. Средната продажна цена на апартамент с две спални е между 145 хил. и 180 хил. евро, а апартаментите с три спални се продават на цена между 210 хил. и 250 хил. евро. Цените на къщите от редови тип са между 250 хил. и 420 хил. евро, а на самостоятелните къщи – от 450 хил. евро.

Наемите на апартаменти с две спални вървят между 950 и 1200 евро, а на тези с три спални – между 1300 и 1600 евро. При къщите наемите са на ниво от 2 хил. евро. Разликата между офертната и договорената цена продължава да варира в зависимост от това дали имотът е готов за използване или е в строеж. Средната отстъпка е в размер на 3% през 2020 г.

От консултантската компания очакват да зачестят покупко-продажбите на жилищни имоти, които към момента на покупката вече генерират доход.

Очертават се 2 сценария за развитие на средно високия и високия сегмент от жилищния пазар през 2021 г. в зависимост от продължителността на пандемията. При по-благоприятния интересът към по-големи жилища с повече пространства и къщи в близост до София ще се запази, а продажбите на имоти в процес на строителство ще продължат. Цените ще останат стабилни.

При по-неблагоприятния сценарий купувачите на имоти на етап „в строеж“ ще бъдат по-внимателни при оценка на предлаганите схеми на плащане. Предприемачите, целящи да реализират планирания обем продажби преди получаване на разрешение за ползване, ще бъдат по-гъвкави с офертите си Обемът от реализирани сделки „на зелено“ ще намалее.

Colliers очаква по-голямо предлагане на луксозни жилища за наемане.

Плащаме баровски имоти с кеш пари