Блог

Сделките с имоти чупят рекорди

Сделките с имоти в страната за първите шест месеца на годината са на рекордни нива - броят им е най-голям от 2008 г. насам. Увеличението на покупко-продажбите на жилища в страната на годишна база е 39%, а в София ръстът дори е по-голям - 41%, пишат от ТРУД.

 
Данните съобщи председателят на Националното сдружение “Недвижими имоти” Добромир Ганев по време на конференция за строителство, иновации, недвижими имоти и инвестиции, на която беше обсъден пазарът на жилища в страната.

Ганев изнесе данни, според които започнатото ново строителство в страната е нараснало с 25%, а в София - с цели 51% на годишна база. Жилищата в България за второто тримесечие на тази година поскъпват с 9,1% спрямо същия период на миналата.

“Търсенето е по-голямо от предлагането в последните 30 години, а това води до ръст на цените на жилищата”, каза Георги Шопов, председател на Асоциацията на строителните предприемачи.


Относно дебата, който се води от години, дали София е пренаселена и има ли нужда от нови жилища, той беше категоричен, че апартаментите в столицата не стигат и има увеличено търсене, заради което е нужно регулирането на нови територии, както и съкращаване на административната тежест за строителите, които вадят разрешително за строеж за период от 2-3 години.

Административните срокове трябва да се намалят, а освен това трябва и да се спазват от страна на администрацията, каза още Шопов.

Според икономиста Кристофор Павлов няма основание да се говори за “нажежаване” на пазара на жилища. Действително има ръст на ипотечните кредити с близо 16% през септември на годишна база, но това става на фона на разсрочени кредити за близо 1 млрд. лв., което оказва ефект върху тези данни, допълнително ги увеличава, но не в големи пропорции, уточни икономистът.

Към участниците във форума бяха зададени въпроси, като единия от тях бе дали в момента не наблюдаваме формирането на имотен балон в големите градове, особено в столицата.


Всички бяха категорични, че щом има недостиг на жилища, не може да се говори за имотен балон. “Градове като София, Пловдив, Варна и Бургас имат потребност от тези нови жилища и не смятам, че сме в предкризисна ситуация, заради високи цени на имотите. В момента, в който населението се задоволи с жилища, всяко ново строителство би било балон”, заяви участник във форума.

Според брокерите цените на жилищата се покачват плавно от края на 2012 г. за разлика от кризата през 2008 г., където ясно се виждаше кратък бум и нереалистични цени, които се увеличиха двойно за няколко месеца.

С една средна заплата в София днес могат да се купят 80 кв. сантиметра (0,8 кв. м) жилищна площ, каза Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи. Според изчисления на асоциацията този показател е бил същият и през 1986 г., когато доходите у нас в абсолютна стойност бяха по-малки, но и цените на имотите бяха по-ниски.

“По времето на социализма възможността да си купиш жилище е била същата като днес”, посочи Шопов. По думите му в някои градове в Западна Европа показателят е едва 0,1 кв. м което означава, че с една средна заплата могат да се купят нищожните 10 кв. сантиметра жилищна площ.

За рекорден ръст на цените на жилищата в Европа разказаха брокери по време на форума за строителство и имоти - в Берлин те са поскъпнали с цели 148% за десет години. За първото тримесечие на тази година в Люксембург цените са се повишили със 17%, в Дания - с 15%, в Чехия и Нидерландия - с 11%, в Германия - с 10%, във Франция - с 5% и в Белгия - с 6%.

София е седма сред 12 столици на страните от Източна Европа по средни цени на жилищата в централната си част.

“Все повече нарастват площите, които се предлагат за продажба в последните години. Въпреки ръста и на предлагането, и на търсенето, в момента има липса на качествени жилища, дори и на вторичния пазар.

На пазара, особено в София, непрестанно излиза качествено ново строителство, което бързо се разпродава”, допълни Янев. Затова и продавачите, реализирайки имота на пазара в момента, няма какво да купят с тези пари. Затова много хора решават да задържат купения от тях имот.

Според брокери цените на имотите ще продължат да растат. А купувачите, които не са успяли да намерят своя имот на пазара, се ориентират към строеж на собствена къща в кварталите на София, където е удачно да се направи това.

Сделките с имоти чупят рекорди