Блог

Сингапур - научи повече

Името на града-държава Сингапур (Singapore) идва от санскрит и означава Град на лъва. Сингапур е смятан за най-чистия и зелен мегаполис в Азия. Градът не отстъпва на модерните мегаполиси - привлича с уникалната си смесица от небостъргачи, търговски центрове и типични местни кварталчета. Мозайката от култури и езици включва китайско, малайзийско и индийско влияние. 

Заради малката си територия Сингапур непрекъснато търси начини да увеличи площта си. За целта почва се набавя от собствените хълмове, от морето или се закупува от съседните държави и се насипва в Синагапурския залив. От 581,5 кв. км през 1960 г. територията на страната е нараснала до 697,2 кв. км през 2003 г., а до 2030 г. се очаква да се увеличи с още 100 кв. км.

Създаден като английска търговска колония през 1819 г., днес Сингапур е една от най-богатите държави в света с най-натовареното пристанище в света. Освен това Сингапур е вторият най-гъсто населен град след Монако. Разположен е на 63 острова. Освен основния, най-големите са Юронг, Пулау Теконг, Пулау Убин и Сентоса.

Важна информация:

Население: 5 076 600 души 

Валута: сингапурски долар (SGD) (приблизително 1 сингапурски долар = 1,22 лева)

Най-удобният начин да се снабдите с пари е чрез многобройните АТМ устройства. Обменните бюра са с надпис "Licensed Money Changer". Банковите преводи може да се бавят със седмици и имат високи такси. Можете да обмените пари и в банките, но някои банки не обменят пари в събота. 

Банките работят от понеделник до петък 10:00 - 15:00 часа, в събота 9:30 - 13:00 часа. 

Интернет страници за Сингапур: www.yoursingapore.com, app.www.sg, www.newasia-singapore.com, www.focusinsingapore.com

Спешен телефон: Полиция: 999, Бърза помощ: 995

Туристическа информация: Тел. 1800 736 2000 (24-часова автоматична система за туристическа информация)

Здраве и сигурност: Водата от водопровода в Сингапур е напълно безопасна за пиене.

Медицинските услуги в страната са отлични. Лекарства се продават не само в аптеките, но също така и в редица магазини, супермаркети и търговски центрове. В страната има три болници. Ако позвъните на бърза помощ (995), линейката обикновено идва до 8 минути.

Сингапур е сред държавите с най-ниско ниво на престъпност. Все пак внимавайте за джебчии в туристическите райони, градския транспорт и на летището.

Телефонен код: +65

Език: Английски, мандарински китайски, малайзийски и тамилски са официалните езици в страната. Сингапурският английски (известен още като Singlish) обаче през годините е изпитал сериозно влияние от китайския и изобилства от местни думи. Повечето хора под 50 години говорят свободно английски.

Пушене: Пушенето е забранено в градския транспорт, музеи, библиотеки, асансьори, театри, заведения за хранене с климатик, магазини и правителствени офиси. Глобата е 1000 сингапурски долара. Разрешено е да се пуши в климатизирани кръчми, дискотеки, караоке барове и нощни клубове. Глобите за контрабандни цигари са солени. Ако ви хванат с кутия цигари без бандерол, глобата е до 500 долара на кутия. Можете да внесете само една отворена кутия в страната.

Закони: Употребата и притежанието на наркотици се счита за изключително тежко престъпление в Сингапур, като наказанието може да е смърт и важи и за чужденци. Дори дребна кражба в магазин може да ви донесе присъда от няколко години затвор. По принцип внасянето на дъвки също е незаконно, но митническите служители няма да ви направят проблем за няколко дъвки за лична употреба, ако сте дискретни.

Бакшиши: Даването на бакшиш не е прието и на него се гледа с лошо око от властите. Все пак пиколото очаква около 2 долара на куфар. Някои ресторанти и хотели включват в сметката 10% такса обслужване.

Особености на климата: Имайте предвид, че с разположението си почти на екватора, в Сингапур почти всекидневно, обикновено следобед, вали проливен дъжд, който продължава не повече от час, затова си носете чадър. Средната температура целогодишно е около 30 градуса през деня и 25 през нощта.

Официални празници: 1 януари, Китайската Нова година (обикновено през февруари), 9 август

https://vinepair.com/wp-content/uploads/2016/01/singapore-header.jpg

https://cdn.ek.aero/english/images/Singapore_tcm233-2437154.jpg

https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/09/6a/55/20/marina-bay-sands.jpg

 

do-follow: nasamnatam.com

changiairport.com

/media-cdn.tripadvisor.com

/cdn.ek.aero

Сингапур - научи повече