Блог

Средновековен интериорен дизайн за ценители

Средновековен интериорен дизайн за ценители

 

 

Средновековният интериорен дизайн черпи вдъхновение от средния период на европейската цивилизация, която продължава от Vвек до XVвек.

През 10 – 12 век, в европейското изкуство се развива стил, известен като романски, най-силно изразен в архитектурата. Романският стил е един от най-важните етапи от развитието на средновековното европейско изкуство.  Архитектурата в началото на този период се отличава със затвореност на външния вид на сградите – малки на брой и размер прозорци по фасадите поради масивната конструктивна система. Крепостните стени завършват по ъглите с кули с пирамидална или конична форма. Развива се и радиално-кръговата улична мрежа.

След  11 век започва да се наблюдава рязка промяна във външния вид на замъците, жилищните сгради и църковната архитектура. Промяната се  обуславя от замяната на масивната със скелетната конструкционна система. Този период се нарича готически –обхващащ почти всички области на материалната култура и развил се на териториите на Западна, Централна и отчасти Източна Европа. Готиката заменя романския стил, измествайки го в страни постепенно. Макар, че терминът готически стил преди всичко се използва за архитектурата, готиката се използва и при скулптури, живопис, книжни миниатюри, костюми, орнаменти и др.Характерни детайли и елементи на този архитектурен стил са розетните прозорци, островърхите арки, стъклописите по прозорците.

За почитателите на историята и ценителите на изкуството и архитектурата, средновековният вътрешен интериор хвърля драматичен поглед на нещата, напомняйки на големите каменни замъци и дървени помещения за хранене в тази епоха.

 

С какво се характеризира вътрешния интериор по време на Средновековието?

 

Стени и конструкции: използват се варовик или гранит в стените, ако има такива; ако не, изкуствени техники за боядисване или с качествени ламинати могат да се постигнат желаните резултати. Дъбова или друга тъмна дървена ламперия ще даде автентичен средновековен облик. Дървени греди на тавана от тъмен дъб, също ще бъде идеално допълнение към вашия средновековен дизайн.

Цвят: Избери дълбоки, богати цветове: тъмно червено, зелено и златно са идеални. За нещо малко по-леко, опитайте кремове с тъмните розовите, блус, Зелените и ръжди. Ако искате да изберете шарени тапети, заложете на хералдически дизайн ала Фльор дьо Лис или гоблен стил, флорални модели.

Камина или печка:  Печки и камини са  основни  за Средновековния стил  и допълват интериора прекрасно.

Подови настилки: твърди - камък, плочки или бетон е от съществено значение.

Обзавеждане:   нужно е  да намерите мебели от дърво в тъмни облицовки, като дъб или регенериран дървен материал.  Желязни или окислени медни и месингови елементи, като полилеи, допринасят  за  атмосферата.

 

 

 

 

източници:

http://www.dwellcandy.com

wikipedia.com 

снимки: 

Home-Designing

http://img.ev.mu

Средновековен интериорен дизайн за ценители