Блог

ТОП 10 на градовете с най-качествен живот

 

Снимка: Shutterstock

 
Ежегодната класация на градовете, които предлагат най-качествен живот на своите жители и гости, за осма поредна година постави на първо място Виена. Класацията, съставена от Mercer и базирана на правителствени данни, показва най-безопасните градове, гарантиращи сигурност на жителите, ниско ниво на престъпност и редица други преимущества.

 

При тазгодишното издание отделно се е оценявала градската инфраструктура, а именно качество на градския транспорт, ниво на електрификация, качество на питейната вода и други.

 

Второто и третото място са съответно за Цюрих и Окланд (Нова Зеландия). Другият единствен град, влязъл в ТОП 10 на класацията, е Ванкувър – 5-та позиция.

 

В Централна и Източна Европа най-добрите показатели са за Прага (69). Важно е да се отбележи, че повечето европейски столици са запазили миналогодишните си позиции. Изключение е Брюксел, който от 21-во е паднал на 27-мо място. Причината са проблемите свързани с тероризма. Истанбул също е отчел спад от 122-ро на 133-то място заради опита за преврат в Турция през 2016-а. Сред азиатските и латиноамериканските градове с най-добри позиции са Сингапур (25) и Монтевидео (79).

 

 

 

Независимо от растящата политическа и финансова нестабилност в Европа, редица градове предлагат най-високия в света стандарт на живот и остават привлекателни дестинации за инвестиции и бизнес операции, отчитат анализатори.

 

ТОП 10 на най-добрите градове за живеене

 

град
1Виена
2Цюрих
3Окланд
4Мюнхен
5Ванкувър
6Дюселдорф
7Франкфурт
8Женева
9Копенхаген
10Базел
Публикувано във факти.бг

ТОП 10 на градовете с най-качествен живот