Блог

Версайският дворец - архитектурен разкош

 

 

От своето построяване преди около 4-5 века Версайският дворец (Versailles) е емблема на властта, надмощието и забавленията на френската монархия. От тогава до ден днешен този невероятен замък се счита за един от най-красивите кралски дворци не само във Франция, но и в Европа. Версайският дворец е построен на мястото на по-малка предходна ловна хижа, в днешното богато предградие на Париж – Версай. То е разположено в западните покрайнини на френската столица, на около 17.1 км от центъра на Париж.

В продължение на малко повече от век, от от 1682 до 1789 г. Версай е столица на френското кралство, а невероятният Версайски дворец е централно седалище на френските владетели. Името на този замък се свързва най-вече с управлението на на Луи XIV — краля Слънце. Построяването му било назначено от самият крал през 1661 г. с главен архитект Луи льо Во, като реставрация и разширение на по-малка ловна хижа. Веднага, след като Версайския дворец придобил основни рамки, работата на архитекта льо Во се прочула навсякъде заради неговия иновативен строителен и естетически подход.

 

Втората фаза от строителството (надграждане) започва През 1668 г. започва втората фаза от изграждането на Версайския дворец. Построени са нови сгради около тронната зала. Следващият етап от изграждането на замъка трае около десетина години и коства труда на близо 30 000 майстори и строителни работници. След построяването му кралят Слънце премества седалището си от Париж във Версай.

Фасадата на замъка е дълга около 576 м, а огромните красиви паркови градини се използвали от монарха за пищни празненства и гуляи. Общо 101 хектара заемат градините на Версайския дворец , а по тяхното протежение са разпръснати 1400 водни съоръжения, като целия комплекс е украсен с 400 скулптури. Построеният по заповед на Луи ХIII Лебeдов фонтан бил реновиран през 1671 г. и бил превърнат във Фонтана на Аполон.

 

Цялата скулптура била изградена от олово със златно покритие и олицетворява богът, седнал в колесница, в която са впрегнати четири огнени коня. При избухването на Френската революция дворецът понася значителни щети, възстановени частично след завършването и.

Особено впечатляваща е Огледална зала във Версайския дворец , която е дълга 73 , а височината й достига 13 м. Срещу нейните 17 прозореца, които гледат към парадната част на парка, симетрично са разположени кристални огледала. Целият таван е украсен в прекрасни стенописи, изобразяващи великите дела на монарха. За да се стигне в Огледалната зала се минава първо през Залата на мира или Залата на войната.

След смъртта на краля през 1715 г. била построена уникална театрална зала, служеща за придворен оперен театър. Театърът побирал 700 зрители и имал подвижна сцена. Красотата му се използвала само за извънредни и важни събития като например сватбата на краля с Мария-Антоанета през 1770 г.

Кралицата си изградила и цял самостоятелен комплекс във Версайския дворец , където се забавлявала с придворните си подчинени. Била изградена дори и канална система, която Мария-Антоанета наричала „Малката Венеция”.

Днес ежегодно във Версайския дворец пристигат около 6 милиона посетители. Цената на входния билет с пълен достъп до всички галерии и изложби в разгара на сезона е 50 евро, а за деца и учещи - 6 евро. Извън най-натоварения сезон редовният билет е 15 евро.

 

 

 

източник снимки:

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com

http://www.historylines.net

https://www.parisianist.com

http://traveldigg.com

http://media.cntraveler.com

източник: http://pochivka.com 

Версайският дворец - архитектурен разкош