Блог

Къщата върху водопада на Райт в модерна версия

Gota Dam е голяма вила от гранит и дърво в Африка. Тя е вдъхновена от известната "Къща върху водопада" на американския архитект Франк Лойд Райт.

Гледайки на пръв поглед величествената структура, оставаме с впечатлението за съвременна версия на къщата на Райт, построена между 1935 и 1939г., понастоящем музей.
В действителност, този проект се намира в Африка, не в Съединените Щати, където откриваме очарователната вила, построена върху голяма скала. Тя е дело на съюза между студио Seilern Architects и Muzia Sforza.
Парцелът, в който е разположена, е на площ от над 1500 кв.м. Намира се на върха на гранитена скала с изглед към голям изкуствен язовир, който играе ролята на резервоар за заобикалящите го земеделски земи.
Къщата се състои от три основни елемента - два гранитени блока, които ограждат зоната за спане, голяма дървена платформа и покрив тип навес, който рамкира външните пространства. В центъра на къщата има и засадено дърво.
И за завършек са проектирани две дълги витрини, приличащи на кутии от стъкло, които се простират между моста и покрива. Те разделят зоната на горния етаж, на главния апартамент и долния етаж.
На долния етаж, малък басейн се интегрира визуално с резервоара на язовирната стена на хоризонта.
"Всички елементи са ориентирани по такъв начин, че да се създаде физическа близост и визуална поверителност, когато е необходимо. Издължаването на покривите и терасите придават плаващ външен вид над скалата. Те защитават стъклото, от пода до тавана, от пряка слънчева светлина", обяснява Seilern в проучването си.
Всички използвани материали са с местен произход, с изключение на специализирани предмети, като стъклото и запечатващите елементи на покрива.

Източник: studioseilern.com


Къщата върху водопада на Райт в модерна версия