Блог

Спалня на балкона - защо не?

В стремежа си да се сдобием с повече пространство, отдавна сме усвоили балконите на апартаментите си. Едни са изнесли там кухнята си, други са ги превърнали в прекрасно кътче за почивка, а трети трупат там рядко използвани предмети, инструменти, остатъци от строителни материали, празни кутии и т.н.

 

Днес ще ви предложим една много оригинална идея, с която да увеличите още малко жилищното пространство на дома си за сметка на балкона, превръщайки го в хол, а защо не и в спалня. Така ще се сдобиете не само с красива и функционална стая, в която да посрещнете неочакваните си гости, но и ще си имате свое собствено местенце, в което да се усамотите. 

Преди да запретнете ръкави и да се захванете с ремонта, трябва да решите няколко задачи. На първо място, трябва да вземете под внимание, че на терасата е малко по-студено. Затова е нужно много добре да изолирате пространството, да поставите няколко контакта, за да може при нужда да включите електрически уред за отопление.

Второто и най-важно нещо, за да превърнете балкона си в приказна спалня, е да разполагате с проект, в който всичко е изпипано до последния детайл. 

Що се отнася до идеите за преобразяване на това пространство - те са стотици! Най-практичната е да го обзаведете с малък разтегателен диван или кресло. С тези мебели няма да претрупате малкото пространство, освен това, при необходимост, диванът бързо може да бъде разтегнат и използван по предназначение. 

Гледайте да не прекалявате с натоварването. Избирайте мебели, които изглеждат максимално леки - вградени, ъглови, на крачета, които няма да натоварят визуално малкото пространство. 

Въпреки че някои успяват да сложат на балкона си огромен диван и пак да остане място. 

Добър вариант за обзавеждане на това място е сгъваемо легло с нестандартна форма, което не заема много място.

Най-подходящ е минималистичния стил. Но това не означава, че ще трябва да се откажете от любимия си шаби шик или поп арт стил.

Именно декоративни елементи ще ви помогнат да се създаде правилната атмосфера. 

Тъй като балконът е най-добре осветената част от дома ви, си заслужава да помислите и върху цветовата гама и покритието. Най-подходящи са пастелните и приглушени, но светли цветове, както и матовите материали.

За да сбъднете мечтата си за компактна и удобна спалня на балкона, можете да използвате и вече готови идеи. Напълно изолираният и затворен балкон може да се превърне в една прекрасна самостоятелна детска стая. 

А ако сте решила да махнете преградата между балкона и дневната, спалнята ще бъде по-просторна.

Това е отлично решение за всички, които страдат от клаустрофобия или не се чувстват много комфортно от факта, че се намират на голяма височина. 

Первазът на прозореца може да се използва като допълнително място за сядане, а защо не да сложите радиатора върху него. 

Легло върху подиум с вградени чекмеджета е отлично решение, с което ще имате както място за спане, така и място за съхранение на вещите си. 

Най-лесният вариант е да разположите спалнята направо върху пода. Но преди това е нужно да се убедите в качествата на топлоизолацията на помещението. 

Основното правило е дизайнът да отговаря на житейските ви принципи, традиции и навици.

Спалнята трябва да бъде най-удобното и уютно място в къщата, така че не е нужно да преследвате всички модерни тенденции в дизайна, ако не ви харесват.

Проявете малко въображение, обмислете много внимателно местоположението на мебелите и техните особености, погрижете се за качествената изолация и балконът ви наистина може много лесно да се превърне в една уютна и уединена спалня, дори и в най-малкия апартамент!

Спалня на балкона - защо не?