Блог

Топ 3 на най-впечатляващите забележителности в Барселона

Днес Ogledi.Bg Ви пренася в топла и слънчева Испания и по-точнов Барселона. Барселона е град в Североизточна Испания, столица на автономната област Каталония и административен център на провинция Барселона. С населението си от 1 611 822 жители е вторият по-големина град в Испания. 

Произходът на името на града е неизвестен и съществуват множество теории и легенди, които се опитват да го обяснят. Знае се, че е древен иберийски град на племето лайетани, че е завладян от римляните и под името Барсино, се превръща в римска колония под защитата на Юлий Цезар и Октавиан Август. 

Има и други обяснения на произхода на името на града, като според едно от тях, названието произлиза от финикийския период, теория поддържана от надпис Баркено, открит върху иберийска монета.

Съществува и легенда с митологично обяснение за корените на името на града. Според тази легенда, Херкулес се отправил заедно с аргонавтите в търсене на Златното руно, но когато преминавали близо до днешния каталонски бряг, се извила буря и разпръснала корабите. След като бурята утихнала, разбрали, че липсва деветият кораб. След дълго търсене, Херкулес открил отломките от корабокруширалия BarcaNona (девети кораб) край днешния хълм Монтжуик. Местността била толкова гостоприемна, че екипажът решил с помощта на бога на търговията и изкуствата Хермес да основе на това място град с името Барканона.

Барселона има средиземноморски климат, с мека, влажна зима и топло, сухо лято, което я прави страхона дестинация за пътуване по всяко време на годината.

Барселона е дом на музеи на изключителни творци – Пикасо, Хуан Миро, Антони Тапиес. Феноменални образци на архитектурата в готически и арт нуво стил (Гауди) са разпръснати из целия град и му носят славата на авангардна столица на дизайна в Испания.
Вечер, улиците на града се пълнят с хора, които се разхождат до късните часове на нощта. Навсякъде има много барове, клубове и ресторанти.
Красиво е по всяко време на годината, като в топлите дни всички са на плажа. 

 

Независимо с какви нагласи е решил да пътува до Барселона, човек спокойно може да тръгне за там без никакво предварително планиране или проучване. Просто историята, изкуствата, културата и градската среда не само са формирали там уникална атмосфера, но и предоставят безкраен „списък” от варианти за съвършено разнообразни преживявания.

Днес ще Ви представим топ 3 на най-впечатляващите заблележителности в Барселона.

 

1. Саграда Фамилия

(Sagrada Familia, в превод “Светото Семейство”) – Храмът е проектиран от Антонио Гауди. Началото на строежа е поставено 1882 г., но и до днес той не е завършен. По-оптимистичните прогнози са, че до 50-60 години храмът ще бъде окончателно построен :). Частите му са в различен архитектурен стил, като преобладава идеята на Гауди за елементи взети от най-добрия, според него, архитект – майката Природа.

 

 

2. Парка Гюел

Едно от най-интересните места в света, създадена по проект на великия каталунски архитект Антони Гауди през 1900 – 1914 година. Разположен е в квартал Гарсия, на хълма Ел Карамел. Тук в невероятна симбиоза се съчетават природата, градската архитектурна част и изкуството. Паркът Гюел, това веселяшко и жизнерадостно кътче, първоначално е построено за частна градина на Гюел (испански индустриалец), под влияние на модните течения в Англия по онова време. За направата на множеството каменни структури са използвани мънички цветни порцеланови парченца, а къщите в парка са като излезли от приказките. Скулптурата на големия многоцветен гущер (определян за символ на Барселона) пази проход към внушителна колонада, поддържаща огромна тераса с панорамен изглед към града. Опасва я каменна пейка, наподобяваща морска змия.

 

 

3. Магическият Фонтан

Магическият барселонски фонтан е бил построен на хълма Монтжуик още през 1929 година. Този спектакъл на водата, светлината и музиката трябва да се види задължително. Прекрасният шедьовър носи наслада на всички възрасти посетители и не случайно е сред най-посещаваните фонтани в света.

 

 

 

източници снимки:

https://littleweekendtrot.files.wordpress.com

http://www.barcelonasidecar.com

https://www.parkguell.cat

http://paradoxoff.com

http://happypeoplebarcelona.com

http://www.barcelonaholidayapartments.co.uk

http://ad009cdnb.archdaily.net.s3.amazonaws.com

http://collections.uiowa.edu

 

Топ 3 на най-впечатляващите забележителности в Барселона