Блог

Цветна завеса от 2000 цветя по сграда в Милано

В колоритно сътрудничество с ландшафта художник Корнелиус Гаврил, архитектурното студио Piuarch превръща фасадата на централата си в Милано в окачена градина. Наречена Flowerprint, потапящата се инсталация осветява сградата с небесна стена от каскадна флора. Красивите растения са подредени по начин, който подчертава разнообразието от цветове, форми и размери.

Използвани са над 2 000 растения от сладко миришещи цветя като рози, лилии и карамфили до ароматни билки като лавандула, розмарин и мента. Освен това, вертикалното оформление между тях надолу превръща обикновения външен вид на сградата в жива творба на публичното изкуство, като приканва обществеността да се разхожда по зелената й завеса.

Piuarch и Гаврил избраха да подобрят инсталацията с изкуствени аромати. Многобройните растения са напръскани с разнообразни парфюми, създаващи отличителен аромат, основан на цветя. Наред с този уникален подход, може да забележите още една особена характеристика на завладяващата инсталация: много от корените на висящите цветове са прикрепени към картофи - този вековен трик осигурява хранителни вещества за цветята, осигурявайки дълъг живот - и вследствие на това по-дълготраен труд на елегантното изкуство.

 

Снимки: designboom.com

Цветна завеса от 2000 цветя по сграда в Милано