Новини

България с най-големия логистичен център на Балканите

Публикувано във факти.бг:

Най-голямата и модерна логистична база на Балканите вече е факт. Тя се намира край Ямбол – точно срещу Археологичен резерват „Кабиле”. Модерният склад е с разгъната застроена площ от 50 000 кв.м, разположен на терен от 200 000 кв.м. Инвестицията на Lidl е на стойност 80 млн. лв. Компанията разкрива 150 работни места със средна заплата 1500 лв. Базата ще поеме зареждането на магазините на германската хранителна верига, разположени в Източна България. „Това означава, че клиентите ще получават по-свежи и по-качествени продукти.

 

С отварянето на тази складова база доказваме това, което можем най-добре, а именно да предлагаме продукти с добро качество и свежест на добра цена. Наред с това създаваме добра работна среда за нашите служители и изграждаме нови партньорства”, каза изпълнителният директор на Lidl България Милена Драгийска при официалното откриване на логистичния център.

 

Снимки: М. Богданова ©

 

 

Близо 1.5 млн. лв. компанията е вложила в съпътстваща инфраструктура: 7 км. газопровод в с. Кабиле и предоставя безвъзмездно бетонови панели за пътища на община Тунджа. Предстои изграждането на кръстовище пред логистичния център, локално платно за камиони и LED осветление на близките паркинги на магистрала Тракия.

 

 

 

 

 

Особеностите на Логистичен център Кабиле

 

Това е единствената логистична база в България, сертифицирана по стандарта BREEAM, ниво „Отлично“. При създаването й са използвани екологични и дълготрайни материали в строителството. Оборудвана е със соларни панели, пълно LED осветление, както и със система за управление на сградните инсталации. Така складовата база използва с 30% по-малко енергия, отколкото ако беше проектиран и изпълнен като стандартна сграда.

 

С какво разполага логистичната база

 

При приемането на стоката се извършва количествен и качествен контрол на стоката, осчетоводява се документацията на външните контрагенти.

 

Диспузицията – отделът, който прави поръчките и следи за наличната стока в магазините и склада и разпределя стоката.

 

 

Продължава се с продукти от „сух асортимент”. Всичко е подредено по стокови групи, за да бъде по-удобно за филиалите да подредят стоката си.

 

 

Следва частта, в която се складират шоколадовите изделия.

 

Сектор за връщане на стока от магазина. Тук се приемат стоките с изтекъл срок. На тази лента всеки артикул се сканира и стоката се връща в наличността на склада.

 

 

Много важен от екологична гл.т. е сектор „Рециклиране”. В логистичната база нищо не се изхвърля. Има три машини, които рециклират съответно бяло фолио, цветно фолио и хартия. Системата е направена така, че всеки един отпадък да се изхвърля отделно. Боклукът се прави на бали с преса с определена тежест и след това отива по направление.

 

Машината с барабан рециклира всички отпадъци направени от дърво, най-често това са щайги.

 

Камерата за складиране на охладено месо е с температура между 0 и 2 градуса по Целзий. Подредбата на стоката е съобразена с начина, по който са подредени артикулите в магазините по стокови групи – пилешко, телешко, свинско. Всяка стока се проверява и контролира от датчици. Ако има отваряне на рампа и се променя температурата или охлаждащата система даде проблем, температурните нива бързо се възстановяват. В сектор дълбоко замразено температурата пада до -26 градуса.

 

В сектор „Плод и зеленчук” продуктите се държат на температура около 4 градуса по Целзий.

 

България с най-големия логистичен център на Балканите