Новини

Идентифицираха атентаторa от Санкт Петербург

Вероятният извършител на самоубийствения атентат в Санкт Петербург бе идентифициран като Акбаржон Джалилов. Той роден в Киргизстан през 1995 г., обяви днес говорител на киргизстанските служби за сигурност, цитиран от "Франс прес". 

Джалилов вероятно е получил руско гражданство, заяви по-рано представител на Държавния комитет за национална сигурност (ДКНС) на бившата съветска република в Централна Азия, цитиран от "Ройтерс".

Той каза пред руската агенция "Интерфакс", че киргизстанските спецслужби контактуват с руските във връзка с взрива в метрото на северния руски град. Киргизстан е получил от Русия официално искане да идентифицира заподозрения.

Киргизстан е преобладаващо мюсюлманска бивша съветска република в Централна Азия с население от 6 милиона души - е близък политически съюзник на Русия, отбелязва "Ройтерс". В страната има руска военна база. 

Най-малко 7000 граждани на бивши съветски републики, сред които около 2900 руснаци, са се присъединили към джихадистки групировки в Сирия и Ирак, най-вече към ИДИЛ, посочва "Франс прес".

До момента никой не е поел отговорност за атентата в Санкт Петербург.

https://nova.bg

Идентифицираха атентаторa от Санкт Петербург